Go to Top

Trgovine bodo zaprte tri dni zapored! Ne pozabite!

Trgovine so ob nedeljah in praznikih zaprte

Trgovine bodo prihodnji teden zaprte tudi v ponedeljek in torek zaradi praznikov. To najverjetneje pomeni, da gre v soboto pričakovati gnečo v živilskih trgovinah in trgovskih središčih.

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

»Podaljšan vikend« pomeni tudi odmor za trgovce

Prihajajoča praznika sta tudi dela prosta dneva. V ponedeljek, 31. oktobra je dan reformacije. Dan pozneje pa je 1. november oz. dan spomina na mrtve. Ker so trgovine zaprte tudi ob nedeljah, to pomeni, da lahko nakupe opravite do sobote, 29. oktobra. Takrat je sicer v večini živilskih trgovin in nakupovalnih centrov pričakovati gnečo. Večina trgovin Lidl, Hofer, Mercator in Spar je v soboto odprta do 21. ure, večina trgovin Eurospin in Tuš pa do 20. ure.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

To, da so trgovine zaprte ob nedeljah, je prinesla novela Zakona o trgovini

Leta 2020 je bila sprejeta novela Zakona o trgovini (ZT-1B), ki določa, da morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjemoma so sicer lahko odprte trgovine oz. prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Za najbolj nujne stvari lahko tako v nedeljo, ponedeljek ali torek obiščete bencinske servise ali manjše družinske oz. dežurne trgovine, ki so lahko odprte.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Letos bodo trgovine na dela prost dan zaprte še enkrat

Pred nami je letos tudi še en praznik, ki bo padel na delovni dan. To bo 26. decembra, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Tudi takrat bodo trgovine tako zaprte. Tiste zaposlene, ki pa morajo ob praznikih in nedeljah vseeno delati, pa lahko vsaj nekoliko razveseli dejstvo, da jim takrat pripada dodatek pri plači. Za delo ob nedeljah pripada dodatek za delo v nedeljo. Za delo ob praznikih pa dodatek za delo na praznike in dela proste dneve. Se pa ta dva dodatka med seboj izključujeta. To pomeni, da če praznik pade na nedeljo, zaposlenemu pripada le en dodatek in ne oba.

Ostanite na tekočem in se prijavite na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja