Go to Top

Tradicionalni slovenski zajtrk – priložnost za promocijo zdravja na delovnem mestu

Tradicionalni slovenski zajtrk je eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki poteka 15. novembra 2019. Nekateri dogodek že poznate. V številnih šolah in vrtcih bo otroke pričakal tradicionalni slovenski zajtrk. Kaj pa na delovnem mestu? Bo tudi Vas in Vaše zaposlene pričakal tradicionalni slovenski zajtrk? Zdravje in dobro počutje na delovnem mestu sta podlaga za uspešno in kvalitetno opravljeno delo – slednje pa vpliva na uspešno poslovanje podjetja!

Informativni izračun plače

Ali poznate obvezne interne akte? Ali veste, da je delodajalec  dolžan izvajati promocijo zdravja na delovnem mestu? Poznate spremembe, ki jih za delodajalca prinaša davčna reforma? Ste seznanjeni, kako bo slednja vplivala na minimalno plačo, regres in posledično na socialne transferje zaposlenih?

Pišite nam na data@data.si oziroma se udeležite 12. Dnevov podjetništva. Prijave že zbiramo! Prijavite se s klikom na spodnji gumb.

Prijava 12. Dnevi podjetništva

Tradicionalni slovenski zajtrk – orodje promocije zdravja na delovnem mestu

Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa, da mora delodajalec načrtovati promocijo zdravja na delovnem mestu. Delodajalec mora predvideti aktivnosti in ukrepov, ki jih izvaja izključno z namenom ohranjanja in krepitve telesnega in duševnega zdravja svojih delavcev. Zagotoviti mora potrebna sredstva in način spremljanja izvajanja aktivnosti. Poleg tega mora tudi določiti, na kakšen način bo spodbujal zdravje na delovnem mestu, v pisnem internem aktu podjetja.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk je dober začetek…

Smiselno je ustanoviti skupino za promocijo zdravja na delovnem mestu (v manjših podjetjih je to lahko le ena oseba). Skupina naj s pomočjo vprašalnika ali ankete pripravi analizo stanja in počutja v podjetju. Na podlagi analize stanje se oblikuje načrt promocije zdravja znotraj podjetja.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

K zdravju delavcev na delovnem mestu lahko pripomore tudi tradicionalni slovenski zajtrk

Številna podjetja v svoj vsakdan uvajajo ukrepe, ki pripomorejo k zdravju delavcev na delovnem mestu. Delodajalci tako lahko:

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • informirajo zaposlene o pomenu zdravja, dobrem počutju in zdravem življenjskem slogu ter škodljivosti razvad kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola, droge,
  • organizirajo različne dogodke, ki pripomorejo k povezovanju zaposlenih ( npr. tradicionalni slovenski zajtrk, kulturi in športni dogodki),
  • zagotavljajo redne ali občasne sadne in zelenjavne obroke za zaposlene,
  • podpirajo udeležbo zaposlenih na različnih športnih dogodkih,
  • zagotavljajo spodbudno okolje (npr. pohvale, priznanja za zaposlene, zagotavljajo pozitivno delovno okolje in klimo znotraj podjetja).

Po nekaterih raziskavah je kar 50 % bolniških odsotnosti povezanih s stresom. Smiselno je, da pravočasno ukrepate in aktivno promovirate in dejansko zagotavljate zdravo delovno okolje!

Pravni nasvet

Nekateri znaki, ki kažejo na slabo vzdušje znotraj podjetja so: nezadovoljstvo zaposlenih, občutek nepripadnosti podjetju, zmanjšana učinkovitosti zaposlenih, slabi medosebni odnosi, nizka delovna storilnost, povečano število delovnih nesreč, odhajanje zaposlenih drugam, povečana bolniška odsotnost.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja