Go to Top

Telefon za službene namene – kako se izračuna amortizacija?

Telefon v lasti podjetja se amortizira

Telefon, aparat, ki je v lasti podjetja, povzroča stroške iz naslova amortizacije ter naročnine in pogovorov. Podjetje lahko telefon da v uporabo zaposlenim in ob tem ni dolžno obračunavati bonitete in s tem pripadajoče dajatve. Enako velja za ostalo računalniško in telekomunikacijsko opremo. Imate mogoče vprašanja glede amortizacije tudi vi? Bi potrebovali računovodsko ali davčno svetovanje? Tega vam lahko ponudimo pri nas! Za plačljivo svetovanje lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Evidenca osnovnih sredstev

Podjetje vodi računalniško in telekomunikacijsko opremo preko registra osnovnih sredstev in skladno z internimi akti uredi njihovo uporabo. Mimogrede, če potrebujete pomoč pri pripravi internih aktov, vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci. Za ponudbo pokličite na 01/600-1530. V večini primerov se za potrebe delovnega procesa in nemotenega delovanja podjetja odločijo in zaposlenim predajo službeni telefon. Znotraj registra osnovnih sredstev se evidentira zadolženca za aparat, torej kdo je za konkreten telefon odgovoren.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

računovodsko svetovanje

Prijavite se na seminar Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?!

Amortizacija

Višina amortizacije aparata je odvisna za kakšen telefon gre. O različnih metodah amortizacije in vplivu na obdavčitev smo pisali pred slabimi tremi meseci v tem članku. Glede na dejstvo, da je v današnjem času povsem običajna uporaba pametnih telefonov je tudi v podjetjih najpogostejša investicija v pametni telefon. Ker je tak telefon dejansko bolj kot ne računalnik, temu pritiče tudi možnost določitve najvišje amortizacijske stopnje znotraj davčne zakonodaje (Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb). Podrobno razlago smo podali v tem članku.

Želite zaslužiti s svojim hobijem?

Primer izračuna stroška amortizacije za nabavo pametnega telefona v vrednosti 800 evrov dne 28.12.2021:

 v letu Št. mesecev 50%
2021 0 0 €
2022 12 400 €
2023 12 400 €
800 €

Poslovne stroške predstavljajo tudi vsa morebitna popravila in nadomestni deli.

Pri nas imamo odličen računovodski servis! Postanite naša stranka!

Boniteta

Na podlagi Zakona o dohodnini (Zdoh-2) so bonitete vse ugodnosti, ki jih delodajalec zagotavlja zaposlenemu. Bonitete so praviloma obdavčene z dohodnino, razen tiste, za katere zakon pravi, da se ne štejejo za boniteto (39. člen Zdoh-2). Med naštete spada tudi uporaba računalniške in telekomunikacijske opreme, ki jo delodajalec zagotovi delojemalcu. Pri tem ni omejeno, ali se dejansko računalnik in telefon uporabljata izključno v poslovne namene ali hkrati tudi v zasebne namene. Tudi v primeru, ko zaposleni uporablja svoj računalnik ali telefonski aparat, delodajalec pa plačuje storitve mobilne telefonije ali pa dostop do internetnih storitev, se to skladno z navedeno določbo, ne šteje za boniteto.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja