Go to Top

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu – lani 15 smrti pri delu!

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu je 28. april. Leta 2003 ga je razglasila Mednarodna organizacija dela (ILO). Mednarodna konferenca svobodnih sindikatov pa je leta 1996 uvedla 28. april tudi kot svetovni dan spomina na umrle in poškodovane delavce.

Informativni izračun plače

Kakšen namen ima svetovni dan varnosti in zdravja pri delu?

Z današnjim dnem želijo posvetiti posebno pozornost varnosti in zdravju pri delu ter spodbuditi ustvarjanje varnostne in zdravstvene kulture, ki bi pripomogla k zmanjševanju števila nezgod in bolezni, ki so povezane z delom. Delo lahko predstavlja določeno stopnjo tveganja. Ta se lahko z izvajanjem preventivnih ukrepov odpravi ali bistveno zmanjša. Delodajalec mora poskrbeti za varnost in zdravje na delovnem mestu. Delavec pa je dolžan spoštovati dogovorjena pravila ter izvajati preventivne ukrepe. Mimogrede, zakonsko obvezno usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu lahko opravite tudi pri nas na Dati! Preverite naslednji termin, ter se prijavite!

Odprtje s.p. na Data točki je hitro in enostavno! Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kaj se je spremenilo glede bolniške odsotnosti z marcem?

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu – ZSSS poziva k ureditvi prijave poklicnih bolezni

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) še enkrat izkoristila za opozorilo, da inšpektorat za delo lani razen primerov azbestnih poklicnih bolezni ni zaznal nobenega primera poklicne bolezni. Vlado pozivajo, da naj pripravijo predpis s sistemskimi rešitvami za ugotavljanje in verifikacijo vseh poklicnih bolezni. Že leta 1992 je Slovenija ratificirala konvencijo ILO št. 155 o varstvu pri delu, zdravstvenem varstvu in delovnem okolju. A tudi 30 let pozneje, nimamo predpisa, ki bi določal pravno veljavni postopek za verifikacijo neazbestnih poklicnih bolezni. ZSSS je podal prijavo na ILO, ki je začela preverjati, ali Slovenija krši zgoraj omenjeno konvencijo.

Preberite še – Temperatura zraka na delovnem mestu – kako hladno je lahko?

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu (žal) tudi trenutek spominjanja na smrtne nezgode pri delu

Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu je tudi priložnost, da se spomnimo tistih, ki so umrli pri opravljanju dela. Na inšpektorat za delo je bilo lani prijavljenih 11200 nezgod pri delu. Od tega je bilo skoraj 2000 nezgod, ki so bile povezane z epidemijo covida-19. Med prijavljenimi je bilo tudi 15 smrtnih nezgod, težjih nezgod pa je bilo 527. Po navedbah Mednarodne organizacije dela (ILO) sicer skoraj tri milijone delavcev po svetu vsako leto izgubi življenje zaradi nesreče pri delu ali poklicne bolezni.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja