Go to Top

Študentski boni – kaj je dobro vedeti glede subvencij?

Študentski boni

Študentski boni so za marsikaterega študenta ob prehranski draginji »rešilna bilka«. Ker je novo študijsko leto (začetek bo 3.10.2022) že skoraj pred vrati, smo preverili nekaj osnovnih informacij glede študentskih bonov.

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Z novim letom bo subvencija višja

S 1.1.2023 se bo subvencija zvišala z 2,82 na 3,50 evra na obrok. Komu pa študentski boni sploh pripadajo? To so:

  • vsi študenti, ki se izobražujejo na visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji; subvencijo lahko koristijo redni in izredni študenti, absolventi in absolventi podiplomskega študija (če niso zaposleni oz. iskalci zaposlitve);
  • vsi študenti, ki v okviru mednarodnih izmenjevalnih programov v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti ter jim univerza ali visokošolski zavod s potrdilom dodeli tak status. Mimogrede, preberite tudi o obdavčitvi tujih študentov v Sloveniji.

Študenti, ki so starši, imajo pravico do desetih dodatnih subvencioniranih obrokov na mesec. Ta pravica se šteje za vsakega otroka, jo pa lahko uveljavlja samo eden od staršev. Dodatni študentski boni (10) pripadajo tudi študentom s posebnimi potrebami zaradi težje funkcionalne prizadetosti ter otrokom padlih v vojni za Slovenijo s statusom študenta.

Uporabite naš kalkulator za študentsko delo!

podjetniško svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Študentski boni – kako se vpisati v sistem?

Študenti, ki se bodo prvič vpisali v sistem, po katerem vam bodo pripadali študentski boni, se morajo osebno oglasiti na izmed točk SŠP (subvencionirana študentska prehrana). Tisti študenti, ki pa so v sistem že prijavljeni, pa svojo pravico lahko podaljšajo prek aplikacije SŠP ali spletne strani.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kdaj se študentski boni lahko koristijo? Kaj je še dobro vedeti?

Študentski boni se lahko koristijo med 7. in 22. uro. Lahko pa ponudniki študentske prehrane podaljšajo čas, v katerem ponujajo prehrano za študente. Letos so bili študentski boni na voljo tudi med 15.7 in 15.8. (prej temu ni bilo tako), takšna praksa bo tudi v prihodnje. Za dokazovanje identitete oz. upravičenosti do subvencije študenti pokažejo študentsko izkaznico (ali kak drug veljaven osebni dokument). Število subvencij za študente je omejeno na število delovnih dni v mesecu. Vsak mesec so na voljo novi študentski boni. V kolikor študenti v tekočem mesecu ne porabijo vseh bonov, se ti prenesejo v naslednji mesec ter veljajo še dva meseca. V kolikor v tem času ne porabijo, se po dve mesecih izbrišejo. Na dan lahko študent koristi dve subvenciji, med katerima pa morajo preteči vsaj štiri ure. Ko študent uporabi študentski boni, morajo ponudniki ponuditi glavno jed ter vsaj dva hoda. Od teh dveh hodov je obvezna solata, izbira pa se med sadjem in juho.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja