Go to Top

Število samozaposlenih julija na novi rekordni številki!

Število samozaposlenih

Število samozaposlenih je bilo julija blizu 98 tisoč. To število se je povečalo še šesti mesec zapored in tretji mesec zapored doseglo novo rekordno vrednost.

Ustanovite podjetje na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Število samozaposlenih julija skoraj 98 tisoč

Kot že omenjeno, se je število samozaposlenih povečalo šesti mesec zapored ter tretji mesec zapovrstjo doseglo novo rekordno vrednost, odkar na Sursu spremljajo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu. Število samozaposlenih je bilo julija 97.991. V primerjavi z junijem letos se je število samozaposlenih povišalo za 300. Kdo se pa šteje za samozaposlene osebe? To so samostojni podjetniki posamezniki, osebe, ki opravljajo poklicno dejavnost ter kmetje. Največji delež samozaposlenih oseb predstavljajo samostojni podjetniki posamezniki. Teh je bilo 71.602. V primerjavi z junijem se je število samostojnih podjetnikov povečalo za 0,3 %. V primerjavi z lanskim julijem pa za 4 odstotke. Število samozaposlenih oseb se je na mesečni kot letni ravni najbolj zvišalo v gradbeništvu.

Opravite izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Da se število samozaposlenih povečuje, smo (delno) zaslužni tudi na Dati

K temu, da se število samozaposlenih povečuje vsaj delno pripomore tudi naša DATA točka! Na dnevni bazi pri nas namreč registriramo več s.p. in d.o.o. V kolikor je ustanovitev podjetja (s.p. ali d.o.o.) v vašem načrtu, pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Število samozaposlenih višje, število delovno aktivnih pa tokrat malenkost nižje

Kljub temu, da se je število samozaposlenih ponovno povišalo, pa se je tokrat znižalo število delovno aktivnih oseb. In sicer se je po petih zaporednih mesecih, ko se je število delovno aktivnih oseb povečevalo, tokrat malenkostno znižalo. Število delovno aktivnih je bilo junija 922.319, julija pa se je znižalo na 922.262. Delovno aktivnih moških je bilo konec julija okoli 508.500 (0,3 odstotka več kot junija), delovno aktivnih žensk pa približno 413.700 (za 0,4 odstotka manj kot mesec prej). Število delovno aktivnih moških se je najbolj povečalo v gradbeništvu (za 2,2 % na približno 68.300). Število delovno aktivnih žensk pa se je najbolj znižalo v dejavnosti izobraževanje (za 1,8 odstotka na približno 60.400).

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja