Go to Top

Sp in doo sta najpogostejši obliki poslovanja malih podjetnikov!

Sp in doo – odprtje je možno na DATA točki!

Sp in doo sta najpogostejši obliki poslovanja mikro in malih podjetnikov. Kakšne so pa razlike med sp in doo? V kolikor se odločate za ustanovitev podjetja (sp ali doo), je potrebno poznati vsaj osnovne razlike med sp in doo. Za dodatne informacije pa se lahko obrnete tudi na naše podjetniške svetovalce, ki so vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si. Lahko pa pošljete povpraševanje tudi preko kontaktnega obrazca na naši spletni strani.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Sp in doo – kaj je treba vedeti pred odprtjem podjetja?

Mali podjetniki se najpogosteje odločajo za registracijo sp in doo. Vsekakor pa je potrebno pred odprtjem podjetja poznati nekaj osnovnih informacij. Te lahko med drugim pridobite tudi na naših podjetniških seminarjih. Za uvod v vstop podjetništva vam priporočamo brezplačno Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo ter Prednosti in slabosti samozaposlitve. Kakšne pa so sploh razlike med sp in doo? Razlik med sp in doo je kar precej. In sicer že v samem statusu, začetnem kapitalu ter tudi odgovornosti podjetnika. Razlike so tudi pri razpolaganju s sredstvi podjetja, računovodstvu ter obdavčitvi. Je pa treba poudariti še tudi, da je postopek registracije s.p. in ustanovitve d.o.o. na DATA točki brezplačen!

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Sp in doo – kakšen je status, začetni kapital in odgovornost?

Poglejmo najprej nekaj razlik med sp in doo. Razlikujeta se že samem statusu. Pri s.p. gre fizično osebo, ki opravlja dejavnost. D.o.o. pa je pravna oseba kot samostojen subjekt. Ko odpirate s.p. začetnega kapitala ne potrebujete (vseeno pa je potrebujete sredstva za zagon poslovanja). Za ustanovitev d.o.o. pa znaša ustanovitveni kapital 7500 evrov. Pomembna razlika med sp in doo pa je tudi pri odgovornosti. Odgovornost samostojnega podjetnika je namreč z vsem svojim premoženjem, tudi osebnim. Pri d.o.o. pa družbeniki odgovarjajo samo do višine ustanovnega kapitala.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kako pa je z razpolaganji s sredstvi pri sp in doo, računovodstvom in obdavčitvi?

Pomembna razlika pri sp in doo je tudi pri razpolaganju s sredstvi. S.p. namreč prosto razpolaga s sredstvi na poslovnih računih in gotovino. Medtem pa podjetnik v d.o.o. ne more prosto razpolagati s sredstvi podjetja, ker je premoženje podjetja ločeno od osebnega premoženja. Razlike pri sp in doo so tudi glede vodenja poslovnih knjig oz. računovodstva. Sp lahko vodi finančni del poslovanja podjetja po dejanskih stroških (enostavno knjigovodstvo ali dvostavno knjigovodstvo). Dobiček pa lahko ugotavlja tudi na podlagi normiranih odhodkov (normiranec s.p.). Pri doo pa lahko gre le za način dvostavnega knjigovodstva. Razlike med sp in doo so tudi v sami obdavčitvi. Sp je obdavčen po dohodninski lestvici. Pri doo pa gre za obdavčitev dobička pravnih oseb. Več o tem, kako sta sp in doo obdavčena smo pisali v člankih Obdavčitev sp – pred ustanovitvijo podjetja je treba vedeti, kako in Obdavčitev doo morate poznati pred odprtjem podjetja. Za dodatna vprašanja pred registracijo podjetja, so vam na voljo tudi naši podjetniški, davčni, računovodski in pravni svetovalci. Povpraševanje lahko pošljete na data@data.si ali pa nas pokličete na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja