Go to Top

S.p. in d.o.o. sta najpogostejši obliki poslovanja malih podjetnikov!

S.p. in d.o.o. sta najpogostejši obliki poslovanja mikro in malih podjetnikov. Kakšne so pa razlike med s.p. in d.o.o? V kolikor se odločate za ustanovitev podjetja (s.p. ali d.o.o.), je potrebno poznati vsaj osnovne razlike med njima. Za dodatne informacije pa se lahko obrnete tudi na naše podjetniške svetovalce, ki so vam na voljo na 01 600 1530 ter na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

S.p. in d.o.o. – kakšen je status, začetni kapital in odgovornost?

Poglejmo najprej nekaj razlik med s.p. in d.o.o. Razlikujeta se že samem statusu. Pri s.p. gre fizično osebo, ki opravlja dejavnost. D.o.o. pa je pravna oseba kot samostojen subjekt. Ko odpirate s.p., začetnega kapitala ne potrebujete (vseeno pa je potrebujete sredstva za zagon poslovanja). Za ustanovitev d.o.o. pa znaša ustanovitveni kapital 7500 evrov. Pomembna razlika med s.p. in d.o.o. pa je tudi pri odgovornosti. Odgovornost samostojnega podjetnika je namreč z vsem svojim premoženjem, tudi osebnim. Pri d.o.o. pa družbeniki odgovarjajo samo do višine ustanovnega kapitala.

Izračunajte si plačo

Izberite dobrega računovodjo

Kako pa je z razpolaganji s sredstvi pri s.p. in d.o.o., računovodstvom in obdavčitvi?

Pomembna razlika pri s.p. in d.o.o. je tudi pri razpolaganju s sredstvi. S.p. namreč prosto razpolaga s sredstvi na poslovnih računih in gotovino. Medtem pa podjetnik v d.o.o. ne more prosto razpolagati s sredstvi podjetja, ker je premoženje podjetja ločeno od osebnega premoženja. Razlike pri s.p. in d.o.o. so tudi glede vodenja poslovnih knjig oz. računovodstva. S.p. lahko vodi finančni del poslovanja podjetja po dejanskih stroških (enostavno knjigovodstvo ali dvostavno knjigovodstvo). Dobiček pa lahko ugotavlja tudi na podlagi normiranih odhodkov (normiranec s.p.). Pri d.o.o. pa lahko gre le za način dvostavnega knjigovodstva. Razlike med s.p. in d.o.o. so tudi v sami obdavčitvi. S.p. je obdavčen po dohodninski lestvici. Pri d.o.o. pa gre za obdavčitev dobička pravnih oseb. Za dodatna vprašanja so vam na voljo tudi naši podjetniški, davčni, računovodski in pravni svetovalci. Povpraševanje lahko pošljete na data@data.si ali pa nas pokličete na 01 600 1530!

 Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja