Go to Top

Število podjetij – v 2022 precej več ustanovljenih kot 2021!

Število podjetij, registriranih v Sloveniji v letu 2022 je bilo večje kot je bilo število registriranih podjetij v letu 2021. Kaj kažejo podatki?

Tudi vi načrtujete odprtje podjetja?

Več s.p.-jev in d.o.o.-jev!

V minulem letu se je v register podjetij AJPES vpisalo za 7 odstotkov več samostojnih podjetnikov kot leto prej in za 3 odstotke več gospodarskih družb kot v letu 2021. Iz tega bi lahko sklepali, da interes za podjetništvo v Sloveniji raste iz leta v leto. Ste tudi vi med tistimi, ki jih vleče v podjetništvo pa si ne upate narediti odločilnega koraka? Razmišljate, ali je bolje ustanoviti s.p. ali d.o.o.? Pri odločitvi vam lahko pomagamo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Za vprašanja smo na dosegljivi na 01/600-1530 ali data@data.si.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Število podjetij – novoustanovljeni samostojni podjetniki

AJPES, ki vodi register podjetij v Sloveniji, je objavil število registriranih samostojnih podjetnikov v letu 2022. Lansko leto se je na novo registriralo kar 19.265 samostojnih podjetnikov. Število podjetij, torej samostojnih podjetnikov vključuje tudi vse tiste podjetnike, ki so v letu 2022 odprli tudi t.i. popoldanski s.p. To je logično, saj se redni in »popoldanski« s.p. razlikujeta le v plačilu prispevkov za socialno zavarovanje, vso ostalo poslovanje (dejavnosti, način vodenja poslovnih knjig, zaposlovanje delavcev), je pri obeh oblikah enako. Referenti DATA točke v zadnjem času opažamo porast posameznikov, ki se odločajo za odprtje popoldanskega s.p. Če govorimo o številu podjetij in podatku, koliko s.p. smo registrirali na DATA točki,  katere dejavnosti največkrat registrirajo s.p. ipd, si prispevek o tem lahko preberete povzetek leta 2022 na naši DATA točki!

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Število podjetij – novoustanovljeni gospodarski subjekti

Na DATA točki lahko podjetje ustanovijo tudi tisti, ki se odločijo za registracijo družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Gre za pravno osebo in po podatkih AJPES-a za leto 2022, se je povečalo število podjetij – gospodarskih družb. Kot smo zapisali v uvodu – za 3 odstotke. Če primerjamo število podjetij ustanovljenih v letu 2022 med seboj, lahko že na prvi pogled opazimo, da se je leta 2022 registriralo več kot 5-krat več samostojnih podjetnikov kot gospodarskih družb. Eden od razlogov je zagotovo ta, da za ustanovitev s.p. ni potreben ustanovni kapital. Družbenik(i), ki ima(jo) namen ustanoviti d.o.o. pa mora(jo) pripraviti vsaj 7.500,00 eur kapitala. Referenti DATA točke smo bili uspešni pri registraciji vsaj 100 družb z omejeno odgovornostjo. Trend pa se nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Število podjetij – za več podjetnikov poskrbimo svetovalci podjetja DATA

V uvodu smo zapisali, glede na statistiko, ki navaja število podjetij, da interes za podjetništvo v Sloveniji zagotovo je. To opažamo tudi podjetniški svetovalci podjetja DATA, ki svetujemo bodočim podjetnikom tako glede tega katero obliko podjetja naj izberejo za svojo poslovno idejo, kako poteka postopek na DATA točki in na kaj je potrebno biti pozoren. Prav tako pregledamo, kaj pravi zakonodaja glede poslovanja, svetujemo glede davkov, stroškov in najprimernejšega načina vodenja poslovnih knjig in še in še. Če imate vprašanja za nas, nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 in dogovorili se bomo za svetovanje in sodelovanje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja