Go to Top

Odprtje popoldanskega s.p. – kakšni so pogoji? Kako poteka postopek?

Odprtje popoldanskega s.p. – kakšni so pogoji za odprtje dopolnilne dejavnosti oz. popoldanskega s.p.? Kako poteka postopek odprtja popoldanskega s.p.? Kaj je treba vedeti, preden se odločite za popoldanski s.p.?

Ustanovite s.p ali d.o.o. na Dati!

Kakšen pogoj je treba izpolnjevati?

Odprtje popoldanskega s.p. je možno, kadar je oseba zaposlena za polni delovni čas pri delodajalcu in bi želela opravljati določene dejavnosti ter strankam za opravljanje dejavnosti izdati račun. Pogosto vprašanje potencialnih podjetnikov je: “Ali mora biti pogodba o zaposlitvi pri delodajalcu za nedoločen čas?” Podjetniški svetovalci podjetja DATA pojasnjujemo, da za odprtje popoldanskega s.p. trajanje pogodbe o zaposlitvi ne igra vloge. Pogoj za odprtje popoldanskega s.p. (tudi “popoldanc“) je zaposlitev po pogodbi o zaposlitvi za 40-urni delovni teden.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Ostali pogoji za odprtje popoldanskega s.p.

Pogoji, da se oseba lahko registrira kot popoldanski s.p. so:

  • da za nosilca dejavnosti na obstajajo razlogi iz 10.a člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1),
  • da ni davčni dolžnik,
  • da osebno pride na postopek registracije na DATA točko in
  • da s seboj prinese osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, če bo naslov popoldanskega s.p. na objektu katerega bodoči podjetnik ni lastnik ali vsaj solastnik.

 Preberite tudi – Kako je z obdavčitvijo za popoldanski normirani s.p. od 2023?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023, za koliko se je povišala?

Odprtje popoldanskega s.p. je možno na DATA točki!

Odprtje popoldanskega s.p. lahko tako kot odprtje s.p. in ustanovitev d.o.o. opravite na naši DATA točki! Kdo lahko odpre popoldanski s.p.? Kakšni so pogoji, kaj je dobro vedeti pred odprtjem in kako poteka postopek za odprtje popoldanskega s.p.? Če je ustanovitev podjetja tudi v vašem načrtu, lahko to storite pri nas! Pokličite na 01/600-1530, nam pišite na data@data.si ali si rezervirajte termin registracije podjetja prek našega spletnega obrazca! Veste, kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Kako poteka postopek za odprtje popoldanskega s.p.?

Za odprtje popoldanskega s.p. na DATA točki bodoči podjetnik potrebuje termin, ker ima DATA točka sistem naročanja strank. Na dogovorjeni dan se oglasi na postopku registracije in skupaj z referentom DATA točke pripravita obrazce za oddajo podatkov za register podjetij (AJPES), obrazec za oddajo davčnih podatkov (FURS) in obrazec za prijavo v zavarovanje na popoldanski s.p. (ZZZS). Podjetnik podpiše vso dokumentacijo in referent jo elektronsko odda na omenjene institucije. Sklep o vpisu prejme podjetnik v nekaj naslednjih dneh od datuma, ki ga je navedel za odprtje popoldanskega s.p. Z njim na banki uredi odprtje TRR računa za namene poslovanja popoldanskega s.p.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Odprtje popoldanskega s.p. in kaj še je dobro vedeti pred odprtjem

Pred odprtjem popoldanskega s.p. je dobro vedeti, da v obdobju med januarjem in marcem 2023 znašajo pavšalni prispevki za popoldanski s.p. na popoldanskem s.p. 83,95 evra (za zavarovanje). Ob tem je še dobro vedeti, da boste morali ob izteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas pri delodajalcu, opraviti prijavo v zavarovanje na svoj popoldanski s.p., ki se bo nato spremenil v redni s.p., vi pa boste samozaposlena oseba. To pomeni, da boste takrat iz naslova zdaj ne več popoldanskega ampak rednega s.p., zase plačevali prispevke za socialno zavarovanje. Odprtje popoldanskega s.p. pa omogoča tudi zaposlovanje delavcev in opravljanje raznovrstnih dejavnosti.

Podjetniki, če se odločate za odprtje popoldanskega s.p. pred postopkom kontaktirajte podjetniške svetovalce podjetja DATA na data@data.si ali na 01/600-1530. Znali vam bodo svetovati in predlagati najboljše rešitve za vas.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja