Go to Top

Sprememba priimka zahteva novo ime s.p.?

Sprememba priimka in ime samostojnega podjetnika

Sprememba priimka je najpogostejša po poroki, ni pa nujna. Običajno se je ženska svojemu priimku odpovedala in prevzela moževega, v sodobnem času pa je sprememba priimka lahko drugačna. Ženske pogosto svojemu dodajo še možev priimek, zgodi pa se tudi, da mož prevzame ženinega. Čeprav samostojni podjetniki spremembe niso dolžni javiti, pa se firma (ime) samostojnega podjetnika v poslovnem registru, po spremembi priimka, ne bo sama od sebe spremenila.

Informativni izračun plače

Ime in priimek sta obvezni sestavini imena s. p.

Podobno kot podjetje, tudi samostojni podjetnik pri registraciji dobi ime (firmo), pod katerim posluje in se tudi vpiše v Poslovni register Slovenije (PRS ). Ime ima poleg označbe dejavnosti ter imena in priimka podjetnika še označbo s. p. Določi pa se tudi kraj opravljanja dejavnost oz. kraj, kjer samostojni podjetnik vodi poslovanje. Pri skrajšanem imenu morajo nujno biti navedeni ime in priimek podjetnika ter označba s. p.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Ali se sprememba priimka avtomatično vpiše v poslovni register?

Z vpisom v Poslovni register Slovenije (PRS ) se pridobi status samostojnega podjetnika. Ob vsaki spremembi podatkov (kot je sprememba priimka), ki so potrebni za vpis, morate spremembo sporočiti v 15 dneh po njenem nastanku. Ni pa nujno sporočiti sprememb podatkov, če se spremenijo ime, priimek ali sedež podjetja ali morebitnega zastopnika, ki tudi mora biti vpisan v PRS. Ti podatki se namreč usklajujejo s Centralnim registrom prebivalstva.

 Preverite višino dnevnic in naredite izračun

 

pravno svetovanje

 Preverite ali vam pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta

Sprememba priimka ni samodejna

To pa ne pomeni, da se sprememba priimka samostojnega podjetnika zgodi samodejno, zato bo vaša firma ostala enaka kot pred  spremembo, če za njeno posodobitev ne boste poskrbeli sami. Tega sicer ne določa noben zakon, je pa dobro spremeniti podatke, da ne bi poslovali pod imenom, ki ni vaše in morda sploh ne obstaja. Pomembno je, da vas vaše stranke prepoznajo, vaše ime povežejo z dejavnostjo in obratno, z vami vzpostavijo pozitiven odnos in vam zaupajo.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Enostaven postopek na SPOT točki Data

Vse spremembe podatkov samostojnega podjetnika mora podpisati podjetnik sam ali pa za to pooblasti drugo osebo. Postopek je preprost in brezplačen.

Sprememba priimka spada med enostavne spremembe, prav tako kot dodajanje dejavnosti in sprememba sedeža podjetja. Zahtevnejši je prenos s. p. na tretjo osebo, saj zahteva notarski zapis.

Želim se prijaviti na e-novice

Vsakršno spremembo lahko samostojni podjetniki prijavite  na naši SPOT točki Data.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja