Go to Top

Splošni akt delodajalca – kaj je to in kateri so obvezni?

Splošni akt delodajalca opredeljuje ZDR-1

Splošni akt delodajalca je dokument, s katerim delodajalec določi organizacijo dela. Lahko pa tudi splošni akt delodajalca določi tudi obveznosti, ki jih morajo delavci poznati zaradi izpolnjevanja pogodbenih in drugih obveznosti. Kateri splošni akti so obvezni in kateri priporočljivi? Potrebujete splošni akt delodajalca pa niste prepričani kako ga pripraviti? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Splošni akt delodajalca oz. akti – kateri so obvezni?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) sicer kot obvezni splošni akt delodajalca določa le t.i. akt o sistemizaciji delovnih mest. In sicer za delodajalca, ki zaposluje več kot 10 delavcev. Čeprav zakonsko ni obvezen splošni akt delodajalca, inšpektorji v praksi zahtevajo t.i. pravilnik o preprečevanju nadlegovanja in trpinčenja na delovnem mestu. Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) pa kot obvezni splošni akt delodajalca določa Izjavo o varnosti z oceno tveganja. Iz prakse izhaja, da je splošni akt delodajalca, ki je obvezen, tudi pravilnik o ugotavljanju alkoholiziranosti na delovnem mestu. Poleg obveznih splošnih aktov, pa je treba voditi tudi kadrovske evidence, zdravniške preglede ter zaposlene poslati na usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu. Obvezna pa je tudi promocija zdravja na delovnem mestu. Prav tako je obvezen Pravilnik o računovodstvu.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Splošni akt delodajalca – kateri pa so priporočljivi?

Kateri splošni akt delodajalca je priporočljivo sprejeti, je odvisno tudi od dejavnosti, s katero s podjetje ukvarja. Zato je nekoliko težavno o njih govoriti na splošno. O tem, kateri splošne akte delodajalca je smiselno sprejeti, se lahko posvetujete z našimi pravnimi svetovalci. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si. Vseeno pa poglejmo, kateri splošni akti delodajalca so priporočljivi. To so:

  • Pravilnik o delu;
  • Pravilnik o plačah in drugih prejemkih iz delovnega razmerja;
  • Pravilnik o letnem dopustu;
  • Pravilnik o varovanju poslovne skrivnosti;
  • Pravilnik o nagrajevanju;
  • Kodeks oblačenja na delovnem mestu;
  • Pravilnik o uporabi službenih vozil, telefonov ipd.;
  • Pravilnik o službenih potovanjih.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Splošni akt delodajalca – so vaši akti ustrezni?

Želite preveriti, ali je vaš splošni akt delodajalca ustrezen? Bi potrebovali pomoč pri pripravi aktov? Ali zgolj pravno svetovanje? Kontaktirajte naše pravne svetovalce! Dosegljivi so na 01/600-1530 oz. na elektronskem naslovu data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja