Go to Top

Šolske počitnice: imate dovolj dopusta za vse?

Šolske počitnice 2018/2019

Šolske počitnice , do prvih je še natanko 40 delovnih dni. Pokukali smo na šolski koledar in ugotovili, da bodo v tem letu šolske počitnice in dela prosti dnevi razporejeni tako, da bodo učencem omogočili nekaj kar dolgih oddihov. Skupaj s konci tednov pred in po počitnicah bodo trajali vsaj 9 dni.

počitnicetrajanje počitnicštevilo delovnih dniprostih dni skupaj
jesenske počitnice29.10.-2. 11.39
novoletne počitnice25. 12.-2. 1. 4 (skupaj s 24.12.)12
zimske počitnice (jugo-vzhodna Slovenija)18. 2.-22. 2. 59
zimske počitnice (ostali)25. 2.-1. 3. 59
prvomajske počitnice27. 4.-2. 5. 3 (skupaj s 3.5.)9

Starši, ki želijo vse pouka proste dni preživeti s svojim šolarji, torej v tem šolskem letu potrebujejo 15 dni letnega dopusta. Če prištejemo še dobrih devet tednov poletnih počitnic, je jasno, da je to za večino staršev neizvedljivo.

Veste, koliko letnega dopusta vam pripada? Naši pravniki z bogatimi izkušnjami na področju delovnega prava so za vas pripravili preglednico dni dopusta, ki vam pripadajo na podlagi zakona. Preverite, ali vaša odločba o letnem dopustu vsebuje vse kriterije, ki bi jih delodajalec moral upoštevati pri odmeri dopusta.

kriterij za odmero dopustaštevilo dni dopusta
osnovni dopust20
delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej)1
delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo3
delavec, ki je starejši od 55 let3
delavec invalid3
delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro3
delavec, ki še ni dopolnil 18 let7

Minimalno 20 dni dopusta

Odločba o letnem dopustu mora upoštevati določila še iz treh pravnih podlag. Upoštevana morajo biti določila morebitne kolektivne pogodbe, ki zavezuje delodajalca, določila o letnem dopustu iz pogodbe o zaposlitvi in iz internih aktov ali pravilnikov delodajalca. Bistveno pa je, da noben od teh aktov ne more določiti nižjega števila dni dopusta kot določa zakon! Odločba o letnem dopustu mora vsebovati najmanj toliko dni dopusta, kot jih zaposlenemu pripada po zakonu. S kolektivno pogodbo ali drugim aktom so lahko določeni le še dodatni dnevi dopusta.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dopust je sicer področje, za katerega noben zakon ne določa obveznosti internega pravilnika v podjetju. A pravniki z izkušnjami na kadrovskem področju pravilnik o letnem dopustu toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene. Vsem delodajalcem priporočamo, da našim pravnim svetovalcem z izkušnjami na kadrovskem področju zaupajo izdelavo pravilnika o letnem dopustu za svoje podjetje. Tako se bodo izognili očitkom zaposlenih o diskriminaciji. Hkrati bodo zagotovili nemoten delovni proces tudi med počitnicami, ko si svoj letni dopust želi koristiti največ delavcev.

Odločba o letnem dopustu, bo dovolj za šolske počitnice?

Odmera letnega dopusta torej nikakor ni preprosta. Zato so nepravilne oziroma nezakonite odločbe o letnem dopustu delavcem kar pogosto izdane. Odmero dopusta je treba namreč presojati v vsakem primeru posebej in pri tem upoštevati vse veljavne pravne akte. Pravilna odmera pa zahteva tudi dobro poznavanje sodne prakse, ki je v preteklosti dala odgovore na nekatere dileme okrog odmere letnega dopusta. Če ste v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, naj to za vas preveri strokovnjak za delovno pravo.

Si želite več dni dopusta? To je ena od prednosti samozaposlitve. Veste, da lahko s.p. ali d.o.o. hitro in brezplačno odprete na VEM točki Data?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kar tri “delovne sobote

Iz koledarja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je razvidno, da bodo učenci za šolske počitnice prosti še nekaj delovnih dni. Vendar bodo morali te proste dni nadomeščati ob sobotah.

delovna sobotanadomeščanje (prost dan)
29.9. ponedeljek, 24.12.
2.2.po Pravilniku o šolskem koledarju
11.5. petek, 3.5.

Tretja delovna sobota, 2. februarja, je bila dodana zato, ker bi bilo sicer v novem šolskem letu premalo dni pouka. Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole namreč določa, da pouk od 1. do 8. razreda ne sme trajati manj kot skupaj 189 dni, v 9. razredu pa ne manj kot skupaj 174 dni. Po šolskem koledarju 2018/2019 je od 3. septembra, ko se začne pouk, pa do zaključka pouka skupaj 188 dni pouka, zato je bilo treba dodati še eno delovno soboto.

Celotnega dopusta za leto 2018 ne boste mogli porabiti v tem letu? Določeno število dni ga lahko prenesete v naslednje leto. Izrabite ga lahko do 30. junija oziroma do 31. decembra, o čemer smo pisali v prispevku o koriščenju lanskega dopusta. Žal pa zaposleni v nekaterih slovenskih podjetjih ne morejo v polni meri uživati dopusta, ker ne dobijo (v celoti) izplačanega regresa. Kaj storiti, ko regres ni izplačan v celoti ali pa sploh ne, smo pisali v letos enem najbolj branih prispevkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja