Go to Top

Soglasje sosedov – ga za opravljanje dejavnosti potrebujete?

Soglasje sosedov za opravljanje mirne dejavnosti v večstanovanjski hiši

Soglasje sosedov za opravljanje mirne dejavnosti v bloku je pogosto vprašanje bodočih podjetnikov, ki se zglasijo na individualnem podjetniškem svetovanju pred registracijo podjetja. Ste ravno pred ustanovitvijo podjetja? Za termin registracije nas pokličite na na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si!

Opravljam prevajalske storitve in delam na računalniku od doma, moram komu sporočiti, da delam kot s.p. doma? Moram spremeniti svojo sobo v poslovni prostor? Kdo mi mora podpisati soglasje, da delam v svojem stanovanju v bloku? Bom plačala več davka, ker imam doma registrirano podjetje? Starši so lastniki stanovanja, ali mi morajo dati dovoljenje, da opravljam delo doma? V nadaljevanju članka vam navajamo informacije za lažjo pripravo na vašo podjetniško pot.

Informativni izračun plače

Soglasje sosedov za opravljanje dejavnosti v bloku

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Mirne dejavnosti lahko podjetnik opravlja doma, če stanuje v bloku oziroma večstanovanjski hiši. Pri tem pa potrebuje soglasje sosedov. Soglasje potrebuje od solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev večstanovanjske stavbe. Med njimi morajo biti soglasja vseh etažnih lastnikov stanovanj, ki s stenami ali stropom mejijo na njegovo stanovanje. Ob začetku opravljanja dejavnosti pa mora o tem obvestiti tudi upravnika.

Prispevki za s.p. 2024

Od spremembe Stanovanjskega zakona leta 2008 dalje, lahko lastnik stanovanja v svojem stanovanju opravlja dejavnost, če pri tem ne moti ostalih stanovalcev pri mirni rabi stanovanja. Hkrati ne sme povzročati čezmerne obremenitve skupnih delov (npr. stopnišče) večstanovanjske zgradbe s pogostimi obiski strank.

Za to, da opravlja mirno dejavnost v večstanovanjski hiši,  podjetnik ne rabi pridobiti niti spremembe namembnosti stanovanja v skladu s predpisi o graditvi objektov (recimo v namembnost pisarne). Prav tako ne potrebuje niti dovoljenja za opravljanje dejavnosti od upravne enote.

Vse o normiranem s.p.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi

Soglasje sosedov ni pogoj za registracijo s.p.

Soglasje sosedov za odprtje podjetja bodoči podjetnik shrani doma med dokumente svojega podjetja in ga ne rabi prinesti na DATA točko SPOT Registracija, ko opravlja postopek registracije podjetja. S seboj na postopek registracije s.p. na DATA točko pa potrebuje overjeno izjavo lastnika objekta, če so lastniki stanovanja v bloku, kjer bo podjetnik opravljal dejavnost, njegovi starši.

Ustanovitev d.o.o.

Soglasje sosedov ni enako soglasju lastnika objekta za poslovni naslov

Pisali smo že o tem, da za postopek registracije podjetja, podjetnik potrebuje osebni dokument, poznati mora svojo davčno številko in imeti s seboj overjeno Izjavo lastnika objekta, s katero mu lastnik objekta (stanovanja) dovoli poslovanje na njegovi nepremičnini. Pravzaprav dovoli, da je naslov podjetja na objektu, čigar lastnik je podpisnik Izjave lastnika objekta.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Najemniki stanovanja in soglasje sosedov

Bodoči podjetniki, ki bi želeli naslov podjetja prijaviti na naslovu najemniškega stanovanja, morajo na postopek registracije podjetja, prinesti overjeno izjavo lastnika objekta (stanovanja) in ne najemno pogodbo. Torej jim mora najemodajalec podpisati obrazec in svoj podpis na obrazcu (izjavi lastnika objekta) overiti. To lahko stori pri notarju ali na Upravni enoti ali osebno na točki SPOT Registracija, kjer bo najemnik opravljal postopek registracije podjetja. In ker bo najemnik stanovanja dejavnost opravljal v stanovanju, to stanovanje pa je v bloku, bo pridobil soglasje sosedov (podpise), da lahko mirno dejavnost opravlja v stanovanju.

Imate še kakšna vprašanja? Obrnite se naše podjetniškedavčneračunovodske ali pravne svetovalce! Za termin strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na  01/600-1530 ali data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja