Go to Top

Slovenska inšpekcija zasegla oporečne argentinske osliče

Neustrezno zamrznjene argentinske ribje fileje osliča je inšpekcija zasegla, saj jim je bila sumljiva neusklajenost dokumentacije ter nesorazmerno dolg čas od datuma odpreme pošiljke iz države ulova do prihoda v Luko Koper.

Trgovec je ribe sprva prodal hrvaškemu kupcu, vendar je že tam novembra lani zaradi poškodovanega kontejnerja prišlo do zavrnitve blaga, saj so bile ribe ob tem odmrznjene in v novem kontejnerju ponovno zamrznjene. Ko so ribe prispele nazaj v rodno Argentino, jih je trgovec, ki je za isto pošiljko dobil nov veterinarski certifikat, prodal slovenskemu kupcu. Ribe so zdaj v Luki Koper zasegli zaradi oporečnosti.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Zalomi se lahko tudi pri ribah! Zahtevajte svoje pravice in spoznajte vse, ki jih med vrsticami skriva gospodarska zakonodaja!

Več informacij

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR ) je že aprila Finančno upravo RS (Furs) obvestila o pošiljki 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine, ki naj bi bila zdravstveno neustrezna.

Prijava na izobraževanje

Uslužbenci obeh organov so v akciji preprečili uvoz pošiljke dvakrat zamrznjenih ribjih filejev, ki bi lahko predstavljala tveganje za javno zdravje.

Kako je lahko šele slovenska inšpekcija zasegla ribje fileje?

Datum odpreme pošiljke, ki je bil naveden na  argentinskem potrdilu o ulovu, je bil glede na datum inšpekcija zaseglaprihoda pošiljke v Luko Koper nesorazmerno dolg. Natančnejše preverjanje, v katero so se vključili tudi uslužbenci Mejne veterinarske službe, je pokazalo, da so pošiljko že novembra 2015 kot neustrezna zavrnili hrvaški obmejni organi. Pošiljka je bila namenjena hrvaškemu uvozniku, kontejner, v katerem je bila naložena, pa je bil med prevozom na Hrvaško poškodovan, zaradi česar je prišlo do taljenja zamrznjenih ribjih filejev.

Veterinar dal kljukico

Kontejner je bil še pred prihodom na Hrvaško zamenjan, vendar je pošiljka zaradi taljenja ter ponovnega zamrzovanja postala oporečna, kar je bil razlog, da so jo hrvaški mejni organi zavrnili. Po zavrnitvi je bila pošiljka odpremljena nazaj v Argentino, kjer se je za isto pošiljko izdal nov veterinarski certifikat. Pošiljko je argentinski trgovec kasneje prodal kupcu v Sloveniji, pošiljka pa je bila ponovno preložena, tokrat že v tretji kontejner, s katerim je v aprilu prispela v Luko Koper.

Prijava na izobraževanje

Zaradi suma v ustreznost pošiljke zaradi neusklajene dokumentacije ter nesorazmerno dolgega časa od datuma odpreme pošiljke iz države ulova do prihoda pošiljke v Luko Koper, so uslužbenci Fursa opravili preverjanje ustreznosti in pristnosti predloženega potrdila o ulovu ter z mejno veterinarsko službo uskladili potek nadaljnjega preverjanja. Skupni fizični pregled blaga je potrdil sume, saj so bile na določenem številu kartonov jasno videne sledi ponovnega zamrzovanja, zaradi česar je UVHVVR v maju pošiljko uradno zavrnila.

Inšpekcija zasegla fileje osliča, ki so predstavljali tveganje za zdravje!

Klikni in deli

Zaradi tveganja za ponovni poskus vnosa oporečnega blaga na ozemlje EU so bile o zavrnitvi prek ustreznih informacijskih sistemov na nivoju EU obveščene carinske in veterinarske službe ostalih članic EU.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja