Go to Top

Regres v bonih

Regres v bonih – ali je sploh dovoljen? To je pogosto vprašanje delavcev, ki jim delodajalec ne izplača regresa v denarni obliki. V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) regres pripada vsem zaposlenim, ki imajo pravico do letnega dopusta. V nadaljevanju pojasnjujemo ali lahko delodajalec delavcem zagotovi regres v bonih namesto izplačila v denarju.

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Se sprašujete ali delavcem lahko namesto regresa v denarni obliki podarite bone? Letos regresa ne boste prejeli, ker ste izgubili zaposlitev, a razmišljate o svojem podjetju? Vabljeni na naše brezplačne webinarje, kjer boste zagotovo dobili dragocene informacije in nasvete.

Informativni izračun plače

Regres za letni dopust

Delodajalec, ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Zakon določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do dopusta, izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

Delavcu mora biti regres izplačan najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. V primeru nelikvidnosti delodajalca se lahko rok za izplačilo regresa podaljša do 1. novembra, a le, če je to predvideno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

NADOMESTILO ZA NEIZRABLJEN DOPUST

Regres v bonih – regres v nedenarni obliki

Zakon o delovnih razmerjih izrecno ne prepoveduje regresa v bonih oziroma v nedenarni obliki. Vendar pa govori o obveznosti »izplačila« regresa, iz česar izhaja, da mora biti regres zagotovljen v denarni obliki. Obveznost zagotavljanja regresa v denarni obliki pa izhaja tudi iz samega namena regresa. Gre namreč za denarno odmeno delodajalca za oddih delavca v času dopusta.

V pravni teoriji in praksi je tako uveljavljeno stališče, da mora biti regres delavcem izplačan v denarju. Regres v bonih oziroma nedenarni obliki pa je možen le v primerih, ko to predvideva kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca.

PRAVICA DO REGRESA

Regres v bonih oziroma v nedenarni obliki v skladu s kolektivno pogodbo

Tudi v kolektivnih pogodbah je možnost zagotavljanja regresa v bonih oziroma nedenarni obliki prej izjema kot pravilo. Ena izmed kolektivnih pogodb, ki omogočajo regres v bonih oziroma nedenarni obliki, je Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije. Ta določa, da delodajalec lahko izplača del regresa v nedenarni obliki, vendar pa so delodajalci v takem primeru dolžni upoštevati določene omejitve.

V primeru, da se odločijo za izplačilo dela regresa v nedenarni obliki,  znaša regres  970,00 EUR, od tega pa mora delodajalec izplačati v denarju najmanj 55 % tega zneska.

V primeru izplačila dela regresa v nedenarni obliki, je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb, le-ta pa mora biti po vrednosti enakovredna denarni obliki.

SUBVENCIONIRANJE KRAJŠEGA DELOVNEGA ČASA

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja