Go to Top

Registracija doo ali sp – pomaga vam lahko davčni svetovalec

Registracija doo ali sp? – pogosto vprašanje, ki zanima bodoče podjetnike

Registracija doo ali sp je pogosta dilema posameznikov, ki imajo namen vstopiti v svet podjetništva. Kaj je zame bolj ugodno: registracija doo ali sp? Imam podjetniško idejo pa ne vem, ali naj jo uresničim kot doo ali kot samostojni podjetnik? Kdo mi lahko pomaga z odgovori?

Informativni izračun plače

Poiščite davčnega svetovalca, če ste v dvomu – registracija doo ali sp

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Davčni svetovalec podjetniku na podlagi številnih kazalnikov kot so: predmet poslovanja, obseg poslovanja podjetja, način poslovanja, bo podjetnik že takoj zaposloval delavce, kakšne prihodke pričakuje, bo kandidiral na razpise za pridobitev sredstev, stroški poslovanja, obdavčitev… pripravi izračune posebej za doo in posebej za sp. Na podlagi izračunov, se podjetnik lažje odloči na kakšen način bo začel s poslovanjem ali bo njegov projekt registracija doo ali sp.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Registracija doo ali sp – katere so bistvene razlike?

    Razlike med doo in sp.

  d.o.o. s.p.
Osebna odgovornost NE (odgovarjate le z vloženim kapitalom) Da (odgovarjate z osebnim premoženjem)
Osnovni kapital 7.500 € (lahko v denarju, sredstvih ali poljubno kombinirano), na DATA točki izključno v denarju. Ni potreben
Ustanovitev Brezplačno na Data Točki Brezplačno na DATA točki
Obdavčitev dobička Davek od dohodkov pravnih oseb – 19% 16%, 26%, 33%, 39%, 50% (dohodninska lestvica)
Vodenje poslovnih knjig Normirani dohodki (80%)

Dvostavno knjigovodstvo

Normirani odhodki (80%)

Enostavno knjigovodstvo

Dvostavno knjigovodstvo

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Primerjava statistike – registracija doo ali sp

Naleteli smo na statistiko AJPES-a, ki na mesečni ravni beleži aktivnosti podjetnikov. Pri doo se je v juniju pokazal izrazit upad novoustanovljenih gospodarskih družb. Novoustanovljenih je bilo 278 d.o.o., kar je  16 odstotkov manj kot v mesecu maju, ko se jih je ustanovilo 329.

V mesecu juniju se je skupno registriralo 1.684 samostojnih podjetnikov, kar je bilo za 3 odstotke več kot v mesecu maju, ko se jih je registriralo 1.638.

Kakšni so dejanski stroški s.p.?

 

računovodsko svetovanje

Kaj so lahko razlogi, da v tekmi registracija doo ali sp, zmaga sp?

Razlog je lahko v obveznem plačilu kapitala v znesku 7.500,00 evrov, ki je potreben za ustanovitev d.o.o. Morda se v teh poletnih mesecih registrira več s.p.- jev zato, ker kot samostojni podjetniki  opravljajo sezonsko delo določen čas. Ko se sezonsko delo konča, samostojni podjetnik zapre svoje podjetje. Odpre ga lahko kadarkoli, če ima poravnane obveznosti na FURS. Zaprtje d.o.o. je povezano s stroški, saj postopek zaprtja d.o.o. podjetnik opravi pri notarju. Lahko je razlog v stroških, ki jih imajo pri poslovanju podjetniki, ki registrirajo d.o.o. V njihovem primeru so višji stroški za socialno zavarovanje, za računovodstvo za vodenje TRR računa na banki.

Želim se prijaviti na e-novice

Dejstvo je, da se tudi v teh vročih poletnih dneh, v podjetništvu kar naprej nekaj dogaja. Če ne drugega,  si posamezniki nabirajo znanje in informacije o podjetništvu in delajo načrte za jesen, ko bo njihova ideja dozorela v poslovno priložnost in se bodo spraševali – registracija doo ali sp?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja