Go to Top

Reforma pokojninskega sistema – nas čaka dvig upokojitvene starosti?

Reforma pokojninskega sistema je ena izmed reform, ki jo načrtuje vlada. Po napovedih bi naj ta zaživela leta 2025. Kakšni so predlogi?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Hitro staranje prebivalstva

Reforma pokojninskega sistema se predvideva predvsem zaradi hitrega staranja prebivalstva, nizkih pokojnin ter neskladja med prilivi in odlivi pokojninske blagajne. Ta se dodatno zalaga s sredstvi iz državnega proračuna. Do poletja bi se naj pripravila izhodišča za Ekonomsko-socialni svet. Do konca leta 2024 pa bi morala biti sprejeta reforma pokojninskega sistema.

Informativni izračun dohodnine

Kakšni so predlogi? Tudi zvišanje upokojitvene starosti?

O sami vsebini, ki bi jo naj prinesla reforma pokojninskega sistema, sicer še ni veliko znanega. Dejstvo pa je, da je upokojitvena starost v Sloveniji dve leti nižja od povprečja članic OECD. V teh državah bo upokojitvena starost v prihodnje še narasla. Vprašanje tako ostaja, ali bo tudi Slovenija sledila temu dvigu. Minister za delo se je sicer zavzel za hitrejše zaposlovanje mlajših od 30 let in zadrževanje delavcev, ki so starejši od 55 let. Po njegovem mnenju bomo leta 2050 delali do 67. leta.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati!

podjetniško svetovanje

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Pri dvigu prispevnih stopenj malo možnosti

To, da bi reforma pokojninskega sistema prinesla dvig prispevnih stopenj za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v prvem in drugem stebru, je malo verjetno. Slovenija je namreč pri tem v primerjavi z drugimi članicami OECD na samem vrhu. Po pobranih vseh socialnih prispevkih, merjenih v deležu BDP je Slovenija na prvem mestu. Ti znašajo 15,8 % BDP. Povprečje OECD pa znaša devet odstotkov.

Odpravnina ob upokojitvi – boste upravičeni do nje ali ne?

Pomanjkanje delovne sile reševati s prilagoditvijo migracijske politike

Reševanje pomanjkanja delovne sile pa naj bi reševala prilagoditev migracijske politike. Na tem vlada že dela. Po potrditvi novele zakona o tujcih so sprejeli še predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Med drugim bosta predloga poenostavila postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev.

Kakšen bo letni dodatek dodatek za upokojence v 2023?

Aktivacija pokojninskih skladov?

Eden izmed predlogov, ki bi jo lahko prinesla reforma pokojninskega sistema, je tudi obvezen drugi steber. Ta bi omogočil zbiranje več sredstev. V tega bi enak delež vlagali tako zaposleni kot delodajalci. Nekateri poznavalci kot možno rešitev omenjajo tudi aktivacijo tretjega stebra. Vsekakor bo potrebno za bolj jasno sliko, kaj bi lahko prinesla reforma pokojninskega sistema, še malo počakati.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja