Go to Top

Recikliranje je lahko dobičkonosna dejavnost, tudi enostavnejša od letošnjega leta dalje

Recikliranje je lahko dobičkonosna dejavnost - Podjetništvo DATA d.o.o.

 

Recikliranje je dejavnost, ki poleg zmanjševanja izpustnih toplogrednih plinov, omogoča tudi dober zaslužek za iznajdljive in take, ki se spoznajo na proces predelave ali ponovne uporabe izdelkov ali njihovih delov. Ta dejavnost je lahko izredno dobičkonosna in zanjo je predviden tudi trend rasti. K temu pripomore tudi osveščenost prebivalstva in nenazadnje tudi državne ali EU spodbude.

Informativni izračun dohodnine

Recikliranje in registracija primerne dejavnosti

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Za vsakršno opravljanje dejavnosti se zahteva registracija primerne dejavnosti. To velja tako za s.p. kot d.o.o., kot tudi nekatere druge organizacijske oblike. Tako mora podjetnik za recikliranje vpisati tudi dejavnost »Pridobivanje sekundarnih surovin iz ostankov in odpadkov« (SKD 38.320).

 

Sama dejavnost odvoza odpadkov za recikliranje se uvršča pod »Zbiranje in odvoz nenevarnih odpadkov« (SKD 38.110). Sorodna dejavnost je »Demontaža odpadnih naprav« (SKD 38.310) ter tudi »Ravnanje z nenevarnimi odpadki« (SKD 38.210). V slednji je zajeto obratovanje deponij in odstranjevanje nenevarnih odpadkov s sežiganjem ali zakopavanjem, ne glede ali se pri tem pridobiva tudi električna energija ali para, bioplin, kompost, pepel ali drugi stranski proizvodi, uporabni za nadaljnjo predelavo.

Te dejavnosti niso namenjene za obdelovanje nevarnih odpadkov, saj so za ta predvidena dodatna dovoljenja.

Pravni nasvet

Za recikliranje je zahtevan vpis v evidenco zbiralcev odpadkov, ter...

Za recikliranje velja Uredba o odpadkih, ki zahteva za opravljanje dejavnosti zbiranja odpadkov, vpis v evidenco zbiralcev odpadkov. To evidenco vodi ministrstvo v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja.

Kdorkoli je povzročitelj obremenitve okolja, mora tudi pridobiti okoljevarstveno dovoljenje in mora imeti v delovnem ali pogodbenem razmerju najmanj eno osebo, ki je odgovorna za opravljanje nalog varstva okolja. Torej nekakšen »pooblaščenec«, čigar naloge so opisane v Zakonu o varstvu okolja.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Za krožno ali zeleno gospodarstvo je v pripravi tudi spodbuda v obliki vavčerjev

V letu 2019 se uvaja nov program spodbud v obliki vavčerjev po tematikah. Med drugimi se pričakuje tudi spodbuda za t.i. »krožno/zeleno gospodarstvo«. Slovenski podjetniški sklad bo objavil poziv tudi za ta sklop v Uradnem listu.

Pravni vir:

  • Uredba o odpadkih
  • Zakon o varstvu okolja (ZVO-1)

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja