Go to Top

Prvi s.p., prvič v podjetništvo

Prvi s.p. pomeni, da se je posameznik odločil, da bo svojo delovno kariero nadaljeval kot samostojni podjetnik. Razlogi, da ustanovi svoj prvi s.p. so različni. Morda se posameznik ukvarja z dolgoletnim hobijem, ki naj bi postal njegova poslovna priložnost, morda se mu je zaključilo delovno razmerje in želi zato ustanoviti svoj prvi s.p. ali pa se je na razgovoru s potencialnim delodajalcem dogovoril, da sodelovanje s podjetjem začne kot s.p. in zato odpira svoj prvi s.p..

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ustanovite svoje podjetje, registrirajte ga pri DATA d.o.o.

Negotovost, s katero se soočate, lahko vidite tudi kot novo poslovno priložnost. Imate idejo, pa ne veste, kako bi naredili korak naprej? Kakšne so razlike med s.p.jem in d.o.o.jem ter popoldanskim s.p.jem? Posvetujte se z našimi strokovnjaki za podjetniško svetovanje. Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Prvi s.p. in postopek registracije

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Postopek registracije s.p. lahko opravite na naši DATA točki SPOT registracije. Na postopek na SPOT (VEM) točko, mora bodoči podjetnik prinesti:

  1. Osebni dokument
  2. Svojo davčno številko
  3. Overjeno Izjavo lastnika objekta, kjer bo poslovni naslov podjetja, če podjetnik sam ni lastnik ali solastnik objekta (stanovanja). V kolikor ste lastnik ali vsaj solastnik objekta/stanovanja, Izjave ne potrebujete.

Referent SPOT (VEM) točke vas vodi skozi postopek in skupaj z njim pri registraciji  s.p. izpolnita prijavo podatkov za AJPES (register podjetij), prijavo podatkov za FURS (davčni podatki) in prijavo v zdravstveno zavarovanje (M1). Podpišete obrazce in referent jih elektronsko pošlje na omenjene institucije. Sklep o registraciji podjetja prejmete po pošti na naslov s.p., naslednji dan od datuma, ki ste ga postavili za registracijo podjetja, ko ste bili na postopku na SPOT (VEM) točki. S tem sklepom, ki vam ga pošlje AJPES, nato na banki odpirate račun za namene poslovanja  s.p.. Po pošti nato dobite tudi Potrdilo o prijavi v zavarovanje, ki vam ga pošlje Zavod za zdravstveno zavarovanje.

Informativni izračun za normirance

Prvi s.p. in ugodnosti glede prispevkov za socialno zavarovanje

Prvi s.p. pomeni, da takemu podjetniku pripada olajšava pri plačevanju prispevkov. Prvo leto poslovanja uveljavlja  50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialnih prispevkov, drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji 30%. Tako boste lahko za prispevke prvo leto poslovanja plačevali 273,86 EUR/mesečno namesto 401,98 EUR/mesečno, kolikor znašajo redni prispevki brez olajšav.

Pravni nasvet

Prvi s.p. in pomoč računovodje pri poslovanju

Največkrat podjetnik, ki registrira svoj prvi s.p., nima izkušenj pri finančno-računovodskem delu poslovanja svojega podjetja. Zato mu je lahko v veliko pomoč računovodja. Na naši DATA točki SPOT registracije podjetnikom, ki odpirajo svoj prvi s.p. predlagamo, da vodenje računovodstva prepustijo našim strokovnjakom, ki so specializirani za samostojne podjetnike. Računovodje posameznike, ki odprejo svoj prvi s.p. vodijo v svet poslovanja in jih razbremenijo skrbi glede izpolnjevanja obveznosti do države.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja