Go to Top

Priložnostno delo – dober začetek za mlade

Priložnostno delo prinaša zaslužek, pa tudi znanja o delovnem procesu

Priložnostno delo je edinstvena možnost za dijake in študente, ki želijo počitniški čas izkoristiti za zaslužek. Hkrati pa bodo tako pridobili delovne izkušnje, spoznali potek dela v podjetju in se naučili marsičesa, česar izobraževanje ne ponuja. In to vse še preden se bodo zavezali s pogodbo o zaposlitvi.

Informativni izračun plače

Mladi lahko med počitniškim delom bolje pretehtajo, katero delo jim ustreza in katero ne. Tako se povežejo z delodajalci, kar je pomembno za nadaljevanje kariere po koncu izobraževanja. Gotovo pa lahko skozi delovni proces pridobijo veščine, ki jih nato uporabijo na svoji karierni poti in se odločijo za ustanovitev podjetja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

 

podjetniško svetovanje

 Preverite ali vam pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta

Kdo lahko dela?

Potrebujete zanesljivo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da lahko delo opravlja vsak, ki je dokončal osnovno šolo in dopolnil 15 let. Izpolnjena morata biti nujno oba pogoja. Pod nekaterimi pogoji lahko delajo tudi mlajši od 15 let. Prav tako je priložnostno delo, s katerim lahko zaslužijo nekaj denarja nepolnoletni, torej mladostniki med 15. In 18. letom starosti, omejeno.

Dijaki in študenti, ki se izobražujejo v tujini, morajo študentskemu servisu predložiti potrdilo o vpisu, izdano po predpisih tuje izobraževalne ustanove. V Sloveniji lahko priložnostno delo opravljajo tudi študenti univerze v tujini, ki v okviru mednarodnega izmenjalnega programa študirajo v Republiki Sloveniji.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Priložnostno delo po dopolnjenem 26. letu

Študenti rednega in izrednega študija lahko opravljajo priložnostno delo tudi, ko dopolnijo 26 let. Kot določa 113. člen Zakona o dohodnini -2 (ZDoh-2), so do posebne davčne olajšave upravičeni, če so se v dodiplomski študijski program vpisali pred 26. rojstnim dnem, in od prvega vpisa v prvi letnik še ni minilo šest let ali štiri leta, če so se vpisali na podiplomski študij. Posebna olajšava znaša 3.500,00 evra. Akontacija se ne odvaja za izplačila do vključno 400 evrov bruto.

Za študente, ki so dopolnili 26 let in ne izpolnjujejo pogojev za posebno osebno olajšavo, se odvaja akontacija dohodnine. Ta znaša 25 % od vsake študentske napotnice za priložnostno delo. To ne velja za zaslužke do 88,88 evra.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Minimalna bruto urna postavka za priložnostno delo

Po Odredbi o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je začela veljati januarja letos, znaša minimalna bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del 5,89 evra. Od te postavke mora študentski servis odvesti prispevek za pokojninsko dobo, to je 15,5 %.

Mlade, ki bi počitnice želeli izkoristili za pridobivanje podjetniškega znanja, vabimo na brezplačna webinarja Kako zaslužiti s hobijem? in Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja