Go to Top

Prihodki s.p. in pomoč države

Prihodki ustvarjeni v letu 2020 bodo pomembno vplivali na prihajajočo oddajo letnih davčnih obračunov! Pri letošnjih obračunih morate upoštevati tudi prejeto vrsto državne pomoči!

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d.o.o. Vam lahko predstavlja več kot le “računovodski servis”!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Pri podjetju DATA d.o.o. lahko najdete tudi bolj široko podporo, kadar jo seveda potrebujete! Nov PKP zakon vpliva na delovno-pravna razmerja -povprašajte naše pravne strokovnjakeNov zaposleni – pri nas lahko pridobite novo pogodbo o zaposlitvi, uredite prijavo v prispevke in pričnete postopke potrebne za mesečno obračunavanje plač!

DATA d.o.o. – vse na enem mestu! Pišite za ponudbo na data@data.si!

Informativni izračun dohodnine

Prihodki iz državnih pomoči in FURS-ova ne-obvezujoča pojasnila!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz veljavnega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Finančna uprava je objavila (nezavezujoča?) pojasnila glede obravnave prejete pomoči na podlagi interventnih ukrepov v letu 2020. Seveda je to pojasnilo pomembno saj vpliva na davčno osnovo od katere podjetniki plačujejo davek, saj so prihodki za te zneske povečani.

Mesečni temeljni dohodek so prejeli tisti podjetniki, ki so podali zahtevo in s tem tudi izjavo, da izpolnjujejo pogoje. Prvič so ga prejemali za obdobje Marec – Maj 2020 in nato ponovno za Oktober – December 2020. Prihodki iz tega naslova se ne obdavčujejo z dohodnino.

Informativni izračun za normirance

Višina v obdobju Marec – Maj 2020:

  • marec 2020 (sorazmerni del): 350 EUR
  • april 2020 : 700 EUR
  • maj 2020: 700 EUR

Poleg tega so bili podjetniki tudi oproščeni plačila obveznih prispevkov za delno Marec in April 2020 ter plačila akontacije davka od dohodka iz dejavnosti za meseca April in Maj 2020.

Pogoji za obdobje Marec – Maj 2020:

  • prihodki manjši za 10% ali več glede na leto 2019

Informativni izračun dnevnice

Višina v obdobju Oktober – December 2020:

  • oktober 2020 (sorazmerni del): 100 EUR
  • november 2020: 100 EUR
  • december 2020: 100 EUR

V tem obdobju so podjetniki morali plačevati obvezne mesečne prispevke in akontacije davka od dohodka iz dejavnosti.

Pogoji za obdobje Oktober – December 2020:

  • prihodki manjši za 20% ali več glede na leto 2019

Naknadno je država sprejela podaljšanje obdobja za temeljni dohodek, zato lahko podjetniki oddajo zahtevek in izjavo tudi za obdobje Januar – Marec 2021, preko portala eDavki.

Pravni nasvet

Prejet mesečni temeljni dohodek podjetniki vpišejo v davčni obračun kot prihodki (zap. št. 1) in v enakem znesku izvzeti iz prihodkov po točki 2. 8. obrazca DohDej. S tem torej ne vpliva na davčno osnovo in dohodek ne bo obdavčen.

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Oproščeni prispevki za socialno varnost za obdobje delno Marec in April 2020 se vključujejo v davčni obračun kot prihodki. Tisti podjetniki, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in stroškov, bodo na drugi strani prikazali celotne obračunane prispevke. Posledično ne bo povečanja davčne osnove. Pri t.i. normirancih je zadeva drugačna, saj morajo vključiti znesek oproščenih prispevkov med prihodke, na drugi strani pa uveljavljajo normirane odhodke med celotnimi prihodki.

Vpliv subvencioniranih plač zaposlenih in povračila fiksnih stroškov bomo prikazali z naslednjim člankom, ki bo vključeval tudi kako prihodki vplivajo na davčno osnovo pri podjetjih (družbah).

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja