Go to Top

Prešernov dan – praznujemo praznik kulture!

Prešernov dan – slovenski kulturni praznik

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik. Je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Praznujemo ga 8. februarja. Mogoče pa se vam prav na današnji praznični dan posveti podjetniška ideja, ki jo boste udejanjili pri nas na Dati! Pri nas lahko ustanovite d.o.o. ali pa odprete s.p.! Za dodatne informacije nam lahko pišete na [email protected] ali pa nas pokličete na 01/600-1530.

Informativni izračun plače

Prešernov dan – obletnica smrti Franceta Prešerna

Kulturni praznik oz. Prešernov dan praznujemo 8. februarja. Gre za obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl na ta dan leta 1849. Ta dan je za praznik leta 1945 razglasilo predsedstvo narodnoosvobodilnega sveta. Nova država ga je ohranila ter ga leta 1991 razglasila za dela prost dan. Mimogrede, preverite tudi, kdaj bo naslednji praznik, ki bo dela prost dan.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?!

Za Prešernov dan številne proslave

Tudi letos epidemiološke razmere zaznamujejo praznovanje kulturnega praznika. Proslava s podelitvijo Prešernovih nagrad je sicer potekala v živo na predvečer praznika. Tradicionalni recital Prešernove poezije pa bo po radijskih valovih. Danes med dvanajsto in poldrugo uro bodo Prešernove pesmi interpretirali slovenski igralci in igralke. Recitalu bo mogoče med drugim prisluhniti prek ozvočenja v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru, Celju ter Novi Gorici. Prav tako pa lahko recital slišite pred rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi – tam sicer proslave tudi letos ne bo.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Vabilo na izlet

V Vrbi prav tako ne bo organiziranih pohodov po poti kulturne dediščine. Občina Žirovnica ter zavod za turizem in kulturo vseeno vabita, da Prešernov dan preživijo v rojstnih krajih Franceta Prešerna. Pripravili so vodnik za zbiranje žigov. Pohod Po poti kulturne dediščine Žirovnica lahko opravite tudi virtualno. Za Prešernov dan se lahko odpravite tudi v Kranj. Mesto, kjer je France Prešeren preživel zadnja leta svojega življenja. Prešernov smenj so že lani izvedli v nekoliko okrnjeni obliki, prav tako bo tudi letos. Ga pa lahko obiščete danes (8.2.2022). V Kranju si je letos Zavod za turizem in kulturo Kranj praznovanje zamislil kot enajstdnevno dogajanje, ki so poimenovali Vsak dan Prešernovo. Poteka že od 2. februarja, zaključil pa se bo 12. Za Prešernov dan pa dogodke organizirajo tudi številni drugi slovenski kraji ter kulturne ustanove.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja