Go to Top

Prešernov dan izkoristite za številne brezplačne dogodke

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik. Od leta 1991 je to tudi dela prost dan! Številni ga bodo izkoristili za obisk različnih prireditev, ki se v čast največjega slovenskega pesnika tudi letos odvijajo po slovenskih mestih.

Mimogrede, razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja? Vse potrebno za registracijo vaše dejavnosti lahko na hiter in enostaven način uredite z referenti podjetja DATA. Za več informacij smo vam na voljo na 01 600 1530 oziroma na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Prešernov dan zaznamujejo številne prireditve

Na današnji dan muzeji, galerije, knjižnice, kinematografi in druge kulturne ustanove prirejajo brezplačne razstave, vodene oglede in delavnice; tako za odrasle kot za otroke. Preverite na spletnih straneh kulturnih ustanov vašega kraja, kaj ponujajo in ali je za udeležbo potrebna predhodna prijava.
Udeležite se lahko tudi dogodkov na prostem: V Ljubljani bo med drugim na Prešernovem trgu potekal tradicionalni recital Prešernove poezije. V Kranju pripravijo Prešernov smenj, ki je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. V pesnikovi rojstni vasi v Vrbi v občini Žirovnica prav tako obudijo spomin na našega umetnika. Prirejajo namreč tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Obisk Prešernove rojstne hiše je danes brezplačen.

Brezplačno registrirajte podjetje

Ustanovite s.p. na Dati!

Na Prešernov dan lahko potujete ceneje!

Če načrtujete izlet izven domačega kraja, se lahko na pot odpravite tudi z vlakom ali medkrajevnim avtobusom, saj za praznike velja 75 % popust na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Izračunajte si dohodnino

Boste za Prešernov dan v službi?

Kljub temu, da je Prešernov dan praznik, pa morajo nekateri zaposleni vseeno biti v službi. Zaposlenim, ki tudi za praznike delajo, je lahko nekoliko v tolažbo to, da jim za delo za praznike pripada dodatek. Dodatek za delo za praznik je namreč eden izmed tistih dodatkov, ki so določeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Gre za enega izmed dodatkov za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Poleg tega dodatka so takšni še dodatek za nočno delo, dodatek za nadurno delo ter dodatek za delo v nedeljo.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja