Go to Top

Povračilo za malico – kdaj in v kolikšni višini?

Povračilo za malico med delom je različno definirano pri delodajalcih. Dva zaposlena v različnih podjetjih lahko tako jesta enako malico v istem lokalu a zanju dobita zelo različni povračili. Kako pa je prehrana na delu urejena pri vas? Je povračilo za malico pravilno prikazano na plačilni listi in obračunano?

Povračilo za malico je obveznost delodajalca

Vsi delodajalci morajo svojim zaposlenim zagotoviti povračilo za malico med delom.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Predstavljamo Vam, kako je s povračilom stroškov prehrane oziroma kakšne so višine povračil za malico med delom v javnem in zasebnem sektorju.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Povračilo za malico, če je prehrana med delom organizirana s strani delodajalca

Dovoljeno neobdavčeno povračilo za malico med delom znaša 6,12 evra. V zasebnem sektorju višino povračila stroškov za posamezno dejavnost določa kolektivna pogodba. V primeru, da se podjetje ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, pa višino določajo podzakonski akti.

Višina nadomestila za malico po kolektivnih pogodbah za negospodarske dejavnosti, dejavnost vzgoje in izobraževanja, raziskovalno dejavnost, za kulturne dejavnosti in dejavnost zdravstva in socialnega varstva znaša za vsak delovni dan 3,62 evra.

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Minimalno povračilo za malico po kolektivni pogodbi za trgovino znaša 4,24 evra na dan, za dejavnost obrti in podjetništva pa 4,90 evra na dan. Delavcem, zaposlenim po Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti RS, pripada mesečno za prehrano med rednim delom najmanj 10 odstotkov povprečne plače zaposlenega v gospodarstvu Republike Slovenije za pretekle tri mesece.

V primeru samozaposlitve lahko sami določite dolžino svojega odmora za malico. Obiščite VEM točko DATA, ter naredite prvi korak v smeri podjetništva.

Povračilo za malico v javnem sektorju pa je določeno v Zakonu o uravnoteženju javnih financ. Višina regresa za prehrano med delom letos znaša 3,79 evra. Najnižje in najvišje nadomestilo za delo se torej lahko razlikujeta za več kot 70 odstotkov. Delodajalec mora delavcu stroške, ki jih predstavlja prehrana na delu povrniti mesečno. Nakazilo mora biti predvidoma isti dan kot je izplačana plača.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Sprememba pogodbe o zaposlitvi iz določenega v nedoločen čas
  2. Koliko dni dopusta potrebujete za 16 prostih dni v decembru 2019
  3. Vstop v DDV sistem: Komu se izplača in komu ne?
  4. Minimalna plača z novim letom višja!
  5. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja