Go to Top

Potovanje v tujino – pravočasno preverite veljavnost dokumentov

Potovanje v tujino – pred odhodom pravočasno preverite ali imate ustrezen in veljaven dokument. Če je veljavnost dokumenta že potekla ali bo kmalu potekla pravočasno vložite vlogo za izdajo novega. V primeru, da se na potovanju znajdete v kakšnem položaju, da potrebujete pravni nasvet, se lahko obrnete tudi na naše pravne svetovalce. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Potovanje v tujino – čakalna doba za izdajo dokumentov

Za izdajo novega potnega lista ali osebne izkaznice je čakalna doba v povprečju teden dni. Čakalno dobo preverite tudi na spletni strani proizvajalca – podatek o čakalni dobi za izdelavo dokumenta. Do konca leta 2024 bo namreč potekla veljavnost nekaj manj kot 38.000 potnim listom in nekaj manj kot 96.000 osebnim izkaznicam.

Izračun plače

Ustanovitev podjetjaVse o normiranem sp

Potovanje v tujino – vloga za izdajo dokumentov

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na katerikoli upravni enoti. Priporočljivo je, da vlogo za izdajo vložite vsaj deset dni pred dnem potovanja. V primeru, da potrebujete osebno izkaznico ali potni list prej, lahko zaprosite za prednostno ali nujno izdelavo dokumentov. V tem primeru sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena v roku enega delovnega dne. V takem primeru se ob oddaji vloge plača dvojna upravna taksa.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti. Otrok, ki je starejši od osem let, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Pri izdaji potnega lista oziroma osebne izkaznice po 12. letu starosti se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa.

Kilometrina 2024

Potovanje v tujino – v katere države z osebno izkaznico in potnim listom

Državljani republike Slovenije lahko z veljavno osebno izkaznico vstopajo in prebivajo (do 90 dni) v naslednjih državah:

  • vseh državah Evropske unije (Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Madžarski, Malti, Nemčiji, Nizozemski, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Španiji in Švedski).
  • državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem).
  • Švici, Albaniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Severni Makedoniji, Gibraltarju (v izogib zapletom Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve svetuje potovanje s potnim listom), Martiniku – odvisnem ozemlju Francije, Moldaviji, Monaku, San Marinu, Andori, Gruziji in na Azorih – sestavni del Portugalske.

Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Pri potovanju v države z vizumskim režimom državljanom je priporočljivo, da se pravočasno pozanimate o posebnih pogojih vstopa v te države.

Dnevnice 2024

Potovanje v tujino – izguba ali kraja dokumentov

V primeru izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice prijavo izgube opravite čimprej, najkasneje v roku 8 dni na katerikoli upravni enoti. Prijava zgolj na policijski postaji ne zadošča.

Če izgubite potni list ali osebno izkaznico v tujini, se lahko obrnete na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Slovenije. Prijavo izgube lahko opravite tudi tam. Za prihod domov se vam izda potni list za vrnitev.

Če vam dokument ukradejo, je priporočljiva prijavi tudi najbližji policijski postaji. Ta bo izdala potrdilo o prijavi. Prav tako je pomembno, da v primeru, ko dokument, ki ga ste ga prijavili kot ukradenega ali izgubljenega ne uporabljate več, če ga najdete. Pri prehodu meje imate namreč lahko težave.

Če ste se odločili odpreti s.p.   ali   d.o.o, se lahko naročite na podjetniško svetovanje ali pa kar za termin za registracijo podjetja. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na [email protected] .

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja