Go to Top

Poslovno darilo – kdaj ni obdavčeno?

Poslovno darilo je trenutno zelo aktualna tema, saj podjetja izbirajo dobre ideje, kako bodo obdarili svoje zaposlene in poslovne partnerje.

Pri tem velja paziti tudi na to, kako je poslovno darilo obdavčeno in kdaj pri zaposlenih šteje za obdavčljiv dohodek.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Veste, kdaj je poslovno darilo davčno priznan odhodek za podjetnike? Bi radi izvedeli več o DDV? Vabljeni na izobraževanje Abeceda poslovanja.

Dnevi podjetništva 2018

Poslovno darilo za zaposlene

Če delodajalec svojim zaposlenim (velja tudi za nekdanje ali bodoče zaposlene!) in/ali njihovim družinskim članom ob koncu leta podari poslovno darilo, se to šteje za boniteto. Te so obdavčene kot dohodek iz zaposlitve v skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2).

Boniteta se obračuna tako pri darilih v zvezi z delovnim razmerjem kot tudi pri darilih v zvezi z drugim pogodbenim razmerjem (na primer podjemna pogodba, avtorska pogodba). Poleg tega se boniteta obračuna ne glede na to, ali gre za proizvod, storitev ali ugodnost v naravi.

Izjema so poslovna darila oziroma bonitete, ki jih delodajalec občasno podari svojemu zaposlenemu, ki je v rednem delovnem razmerju, če njihova vrednost v enem mesecu ne preseže 15 evrov. V tem primeru se bonitete ne vključujejo v davčno osnovo delavca.

Posebna določila veljajo tudi za decembrsko obdarovanje otrok, starih do 15 let. Če je darilo delodajalca otroku v decembru vredno manj kot 42 evrov, se vrednost tega darila ne všteva v davčno osnovo zaposlenega. Taka darila so za podjetje davčno priznan odhodek.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kako darežljiv pa je vaš delodajalec? Če varčuje tudi pri prazničnem obdarovanju zaposlenih, je to še en razlog več, da razmislite o samozaposlitvi.

Darila za druge fizične osebe

poslovno dariloČe podjetje obdari katerokoli drugo fizično osebo, ki ni njegov zaposleni, se to po Zakonu o dohodnini obdavči kot drug dohodek. Pri tem se v davčno osnovo ne všteva posameznega darila, če njegova vrednost ne presega 42 evrov. Oziroma, če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 evrov.

Če darilo presega navedena zneska, mora podjetje – pravna oseba ali fizična oseba z dejavnostjo – za prejemnika darila obračunati in plačati akontacijo dohodnine v višini 25 odstotkov.

Prav tako niso obdavčenega darila, ki jih da pravna oseba fizični osebi pri nakupu blaga ali storitev v obliki priložnostnega prejema dodatnega blaga ali storitve (promocijska darila). Vendar le v primeru, če je taka ugodnost dostopna vsem strankam pod enakimi pogoji in ni v zvezi z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Darila za poslovne partnerje

Za poslovne partnerje štejejo pravne in fizične osebe, s katerimi davčni zavezanec poslovno sodeluje oziroma je ali bo sodeloval. Poslovna darila, ki jim jih podjetje nameni, se obravnavajo kot darila za druge fizične osebe, ki niso zaposleni.

Poslovno darilo za poslovne partnerje se davčno obravnava kot reprezentanca. V skladu z Zakonom od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) se strošek reprezentance šteje v davčno priznan odhodek v višini 50 odstotkov. To ne velja le za poslovna darila. Velja tudi za stroške pogostitve in zabave ob poslovnih stikih podjetnika s poslovnimi partnerji.

Poslovno darilo manjših vrednosti

Pri poslovnih darilih moramo upoštevati tudi določila Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), ki opredeljuje darila manjših vrednosti.

Za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, se ne šteje:

  • brezplačno dajanje poslovnih vzorcev v razumnih količinah kupcem ali bodočim kupcem, če jih ti ne dajo v prodajo oziroma so v takšni obliki, da ni mogoče, da se prodajajo;
  • dajanje daril manjših vrednosti v okviru opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca, če se dajejo le občasno in če se ne dajejo istim osebam. Za darila manjših vrednosti se štejejo darila v vrednosti 20 evrov.

Za poslovna darila manjših vrednosti podjetje ne obračuna DDV, čeprav je ob nabavi uveljavilo odbitek DDV. Na Finančni upravi RS opozarjajo, da morajo biti pri tem izpolnjeni tudi vsi drugi pogoji. In sicer:

  • ne sme biti protidobave blaga ali storitve s strani prejemnika darila,
  • vrednost je omejena na 20 evrov,
  • darilo se daje v okviru opravljanja dejavnosti prejemnika, občasno in ne vedno istim osebam.

Priporočajo tudi, da davčni zavezanec o danih darilih vodi evidenco.

Zapleteno? Ne, če ima vaše podjetje dobrega računovodjo. Kako pravilno obračunavati bonitete, da bo za vaše podjetje kar najbolj ugodno? To vam lahko svetujejo naši računovodski svetovalci.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja