Go to Top

Pomoč podjetjem zaradi dragih energentov izplačal Furs!

Pomoč podjetjem v enkratnem znesku

Pomoč podjetjem za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu danes izplačuje Furs. Kdo bo prejel to pomoč podjetjem? Ali lahko podjetja še dobijo pomoč, če niso oddala vloge?

Informativni izračun plače

Furs danes izplačuje pomoč podjetjem

Na podlagi uspešno obdelanih vlog oz. izjav Furs danes, 5.5.2022 izplačuje pomoč podjetjem, ki so jih prizadele visoke cene energentov. Do pomoči so bile upravičene pravne (tudi d.o.o.-ji) in fizične osebe (se pravi s.p.-ji), ki so bile registrirane v Republiki Sloveniji za opravljanja dejavnosti najpozneje do 1.12.2021. Hkrati pa jim bodo stroški energije v letu 2022 glede na leto 2021 narasli za več kot 40 %.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Regres za leto 2022 višji kot lani!

Za pomoč podjetjem je bilo treba oddati vlogo

Upravičenci do pomoči so morali preko portala eDavki oddati vlogo oz. obrazec »NF-IzjavaEnerg«. Za to so imeli čas do 15. aprila 2022. Na Fursu so pojasnili, da v primeru, če so podjetja oz. podjetniki rok za oddajo vloge zamudili, pomoči naknadno ni možno dobiti. Enako velja tudi, če je podjetje napačno ocenilo stroške energije ter posledično dobilo prenizko pomoč.

Popoldanski s.p. lahko odprte ob redni zaposlitvi!

Kolikšna bo pomoč podjetjem?

Višina izplačane pomoči je odvisna od deleža, ki ga stroški predstavljajo v poslovnih odhodkih upravičenca ter od višine čistih prihodkov od prodaje. Ukrepi so predvideli približno 70 milijonov evrov pomoči podjetjem oz. gospodarskim subjektom. Najnižja pomoč podjetjem in podjetnikom lahko znaša 30 evrov, najvišja pa 2 milijona evrov. Današnje izplačilo Fursa je v enkratnem znesku.

 PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

V katerih primerih bo pomoč podjetjem in podjetnikom treba vračati?

Pomoč podjetjem oz. podjetnikom bo potrebno vrniti, če je podjetje oz. podjetnik prejel(o) previsok znesek pomoči, ali ni izpolnil(o) pogojev za prejem pomoči. V kolikor upravičenec to ugotovi naknadno, mora o tem obvestiti Furs. In to najpozneje do roka za predložitev obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2022 oz. do roka za predložitev obračuna davka od dohodkov iz dejavnosti za leto 2022. Pomoč podjetjem bo v zgoraj omenjenih primerih potrebno vrniti v 30 dneh od vročitve odločbe.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja