Go to Top

Pomoč gospodarstvu potrjena – več kot milijarda evrov!

Pomoč gospodarstvu

Pomoč gospodarstvu so potrdili v državnem zboru. Sprejet je bil namreč zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Zakon med drugim prinaša subvencioniranje cene energentov za visoke poslovne odjemalce. Kdo vse bo lahko zaprosil za pomoč? Kakšna pomoč je na voljo? In kako do nje? Mimogrede, bi želeli ustanoviti s.p. ali odpreti d.o.o.? To lahko storite na naši DATA točki! Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Ustanovitev podjetja

Za pomoč gospodarstvu namenjenih 1,2 milijarde evrov

Ukrepi v zakonu za pomoč gospodarstvu so ocenjeni na 1,2 milijarde evrov. Od tega velika večina (850 milijonov evrov) za subvencije elektrike in plina. 200 milijonov evrov bo namenjenih za ohranjanje likvidnosti, 100 milijonov evrov pa za shemi za ohranjanje delovnih mest. Za gospodarske subjekte (samostojni podjetniki, gospodarske družbe, zbornice, sindikati, zavodi ter društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost) so predvidene enostavna pomoč ter štiri vrste posebne pomoči. Posamezen gospodarski subjekt bo lahko dobil le eno vrsto pomoči. Zakon bo začel veljati s 1.1.2023 ter bo veljal celo prihodnje leto.

Opravite informativni izračun plače!

Kdo bo lahko dobil pomoč gospodarstvu?

Kakšen pogoj je pogoj za uveljavljanje oblik pomoči? Pomoč gospodarstvu bo namenjena subjektom, ki se jim bodo cene za elektriko, zemeljski plin ali tehnološko paro v letu 2023 zvišale za vsaj polovico glede na leto 2021. Subvencija bo glede na vrsto pomoči znašala od 40 do 80 odstotkov upravičenih stroškov. Ti bodo določeni kot znesek nad 1,5-kratnikom zvišanja cen glede na leto 2021. Pri nekaterih vrstah pomoči se bo upoštevalo zmanjšanje porabe, saj bo subvencija veljala za 70 odstotkov lanske porabe. Mali poslovni odjemalci (ki so zajeti v regulaciji cen skupaj z gospodinjstvi in zaščitenimi odjemalci) ter subjekti v finančni in zavarovalniški dejavnosti pomoči po tem zakonu ne bodo mogli dobiti. Vloga za pomoč se bo lahko vložila elektronsko prek portala javne agencije Spirit. In sicer do 28.2.2023 do 12. ure. V vlogi bo treba navesti tudi za katero pomoč se oddaja vloga in v kakšni višini. Prva izplačila pomoči bodo konec marca 2023 za prve tri mesece. Nato pa bodo do konca leta izplačila mesečna. Bo pa subjekt vsakič dobil 80 % pomoči, do katere je upravičen. Dvajset odstotkov pomoči se bo namreč zadržalo za morebitne korekcije. Poračun teh zadržanih 20 odstotkov bo opravljen februarja 2024.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Tudi ukrepi za ohranjanje delovnih mest

Pomoč gospodarstvu poleg subvencioniranja energentov prinaša še shemi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa ter čakanja na delo. S tem se želijo ohraniti delovne mesta ter zagotoviti likvidnost podjetij. Ukrep delnega povračila nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa bo lahko od 1.1. do 31.3.2023 koristil delodajalec, ki bi bil upravičen do gospodarske pomoči po tem zakonu in ki najmanj 30 odstotkom delavcem ne bo mogel zagotoviti 90 odstotkov dela. Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo bo lahko delodajalec uporabil za 30 dni v obdobju od 1.1. do 30.6.2023. Pogoj bo prav tako, da bi bil subjekt upravičen do pomoči po tem zakonu. Delavci pa bodo prejeli enako nadomestilo kot v primeru skrajšanega delovnega časa. Za to pa določen pogoj. In sicer bo moral polovico zneska prejete pomoči v 30 mesecih nameniti za investicije v zeleni prehod. V obdobju prejemanje povračila nadomestila plače in še šest mesecev zatem ne bo smel začeti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavca, ki jim je odredil delo s skrajšanim delovnim časom. Prav tako pa ne bo smel odpovedi pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Pomoč gospodarstvu – ugodnejša posojila za izboljšanje likvidnosti

Zakon predvideva tudi pomoč gospodarstvu z ugodnimi posojili za izboljšanje likvidnosti podjetij. Slovenski podjetniški sklad in Slovenski regionalni razvojni sklad bosta za to v letu 2023 namenila 30 milijonov evrov. V letu 2024 pa še 20 milijonov evrov. SID banka pa bo v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ponujala ugodna posojila za investicije ter za obratna sredstva v skupni višini do 150 milijonov evrov. V sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo pa še približno 50 milijonov evrov za financiranje v dejavnosti cestnih prevozov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja