Go to Top

Polovični prispevki sp za tiste, ki se prvič registrirajo

Polovični prispevki sp so le v primeru prvega vpisa

Polovični prispevki sp veljajo za posameznike, ki prvič registrirajo svoje podjetje in se v register podjetij vpišejo kot samostojni podjetniki. Ukrep subvencioniranja takih prispevkov ima podlago v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2).

Informativni izračun plače

Kateri prispevki se zmanjšajo, da obveljajo kot polovični prispevki sp?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Napačno je mišljenje, da se razpolovijo celotni prispevki za socialno zavarovanje za samostojnega podjetnika. Po ZPIZ-2 se v prvem letu poslovanja lahko »premierni« samostojni podjetnik uveljavlja 50% nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, znotraj vseh prispevkov, ki zajemajo prispevke za socialno zavarovanje samostojnega podjetnika. Polovični prispevki sp pomenijo, da se razpolovi znesek, ki  v okviru celotnih prispevkov za socialno zavarovanje samozaposlenega podjetnika, odpade na prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V številkah to pomeni, da namesto 271,19 eur prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, sp prvo leto poslovanja plača 135,59 eur prispevkov za PIZ.

Kdaj je s.p. lahko normiranec?

računovodsko svetovanje

Koliko potem znašajo polovični prispevki sp?

Celotni prispevki za socialno zavarovanje sp znašajo prvo leto poslovanja 425,43 eur. Plačujejo se mesečno, do vsakega 20. v mesecu za pretekli mesec. Podjetnik, ki se bo v register podjetij vpisal recimo 1. oktobra, bo prve prispevke plačal do 20. novembra za oktober. Če bo prvič odpiral sp in bo uveljavljal 50 odstotkov nižje prispevke za ZPIZ, bo znesek prispevkov za socialno zavarovanje ustrezno nižji in bo znašal 289,83 evra. Torej bodo zanj prvo leto veljali polovični prispevki sp.. Drugo leto poslovanja sp, bodo omenjeni prispevki nižji za 30 odstotkov.

Do svojega s.p. hitro in brezplačno

Pozor! Polovični prispevki sp le ob prvem odprtju sp

Na Data točki SPOT registracija opažamo porast registracij dopolnilne dejavnosti oziroma popoldanskega sp. Redno zaposlene osebe za polni delovni čas (pri tem ni pomembno ali je pogodba o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas) lahko registrirajo popoldanski sp. To pomeni, da poleg svoje redne zaposlitve, opravljajo še druge registrirane dejavnosti in zanje lahko izstavijo račun. Če se zgodi, da posameznik, ki ima odprt popoldanski sp prekine pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem, se mora z datumom, ki je dan zatem, ko ga je delodajalec odjavil iz zavarovanja, prijaviti v zavarovanje na svoj sp. Popoldanski sp tako postane redni sp, posameznik pa samozaposlena oseba.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Ali za takega, zdaj samozaposlenega podjetnika, pridejo v poštev polovični prispevki sp? Da, v kolikor pred tem ni zaprl popoldansega sp in se potem ponovno registriral kot redni sp. Prekinitve-zaprtja sp v tekočem letu ne sme biti, potem se lahko uveljavljajo polovični prispevki sp za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja