Go to Top

Polnilnik bo enoten – posojanje polnilnikov bo lažje!

Polnilnik bo za vse elektronske naprave enoten!

Polnilnik oz. polnilniki bo po novem enotni. Evropski parlament je namreč sprejel direktivo, s katero bo zaživel enotni polnilnik za prenosne naprave. Za kakšen polnilnik gre in do kdaj bo »zaživel«?

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Evropski parlament sprejel direktivo

V skladu z evropsko direktivo, ki jo je sprejel Evropski parlament, bo do konca leta 2024 v Evropski uniji zaživel enotni polnilnik za elektronske naprave. To so mobilni telefoni, tablični računalniki in kamere. V uporabi bo polnilnik USB-C.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Enotni polnilnik bo bolj prijazen do potrošnikov

Z uvedbo enotnega polnilnika se bo Evropejcem poenostavilo življenje. Ne bo več neporabljenih polnilnikov, ki se na primer nabirajo v predalih. Prav tako ne bo potrebe, da bi kupovali polnilnike za vsako napravo posebej. Tudi za tiste, ki so bolj pozabljive sorte, bo enotni polnilnik, dobra rešitev. V primeru, da ga boste pozabili, vam ga bodo lahko posodili prijatelji, sodelavci, sorodniki. In brez tega, da bi ugotavljali, ali je polnilnik ustrezen tudi za vašo napravo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Pozitiven vpliv tudi na okolje

Enotni polnilnik bo pozitivno vplival tudi na okolje. V EU je namreč vsako leto prodanih več kot 400 milijonov mobilnih telefonov ter drugih malih elektronskih naprav. Zavrženi in neuporabljeni polnilniki namreč predstavljajo 11 tisoč ton elektronskih odpadkov na leto. To pomeni tudi, da potrošnikom ne bo treba več kupovati novega polnilnika vsakič, ko bodo kupili novo elektronsko napravo, naj si bo to pametni telefon, prenosni računalnik, fotoaparat ipd.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Potrošniki bodo prihranili do 250 milijonov evrov letno

Ameriški tehnološki velikan Apple je sicer temu, da se uvede enotni polnilnik s priključkom USB-C, nasprotoval. Direktiva usklajuje tudi tehnologijo hitrega polnjenja. Potrošnikom pa zagotavlja jasne informacije o značilnostih polnjenja. Poleg tega bo potrošnikom omogočeno, da izberejo ali želijo nakup nove opreme, ki vsebuje polnilnik ali brez njega. Evropski poslanci so poudarili še to, da bodo potrošniki s to direktivo prihranili do 250 milijonov evrov na leto zaradi nepotrebnih nakupov polnilnih naprav.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja