Go to Top

Pogodba o zaposlitvi delavca – kršijo jo tudi zaposleni!

Pogodba o zaposlitvi delavca je temeljni dokument, ki ureja vse medsebojne pravice in obveznosti delodajalca in zaposlenega.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Delodajalec mora delavca usposobiti za varno opravljanje dela ob sklenitvi delovnega razmerja.

Več informacij

O občutljivosti delovnopravnega področja smo že veliko pisali. Splošno znano je, da so zaposleni pogosto izpostavljeni kršitvam pravic s strani delodajalcev. Zato so zaposleni tudi posebej varovana kategorija.

Precej manj pa se izpostavlja primere, ko so zaposleni tisti, ki kršijo zakonodajo in povzročajo škodo delodajalcu. Izkušnje naših pravnih strokovnjakov pa kažejo, da pogosto zakonodajo in pogodbene obveznosti kršijo prav zaposleni.

Prijava na izobraževanje

Delodajalci so tudi samostojni podjetniki in enoosebne družbe

Pod pojmom delodajalec, si vsi predstavljamo veliko ali srednje veliko podjetje, z dobro organizirano kadrovsko službo in vrsto pravnikov, ki skrbijo za zakonitost poslovanja ter predvsem za zakonitost vseh postopkov in razmerij z delovnopravnega področja. Dejstvo pa je, da je na trgu veliko mikro ali majhnih delodajalcev, ki ste svojo pot začeli kot s. p. ali enoosebna d. o. o. ter si sčasoma in predvsem s trdim delom, uspeli razširiti posel do točke, na kateri ste v svojem podjetju zaposlili prve delavce.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Zaposleni lahko podjetju prinese nov zaslužek in omogoči razširitev dejavnosti podjetja. Vendar pa lahko, zlasti če podjetnik nima ustreznega pravnega znanja, hkrati pa še ni v stanju, da bi lahko imel lastno pravno službo, podjetnika tudi veliko stane.

Ste se ob zaposlitvi delavca ustrezno zaščitili?

Zaposlili ste svoje prve delavce. Pa ste prepričani, da veste, kaj mora vsebovati pogodba o zaposlitvi delavca?

Prijava na izobraževanje

Pri sklepanju pogodbe ste bili osredotočeni na delovne naloge zaposlenega ter na plačo, ki jo bo prejemal. Ste morda ob tem pomislili tudi na to, kako se pravočasno zaščiti pred škodljivim ravnanjem vašega delavca? Ali pogodba o zaposlitvi delavca opredeljuje razloge, zaradi katerih boste delavcu lahko odpovedali pogodbo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov oziroma podali celo izredno odpoved pogodbe?

pogodba o zaposlitvi delavca

Ali pogodba o zaposlitvi delavca vsebuje ustrezen člen glede dolžnosti varovanja poslovne skrivnosti? Poznate razliko med konkurenčno prepovedjo in konkurenčno klavzulo ter kdaj in kako lahko ta dva instituta učinkovito uporabite? Ste delavca s pogodbo ustrezno zavezali k strokovnemu opravljanju dela? Ali pogodba o zaposlitvi delavca ureja delovni čas tako, da boste delavcu lahko odredili tudi nadurno delo, če bo od vas to zahteval delovni proces?

Našteli smo le nekaj vprašanj, na katere bi moral pomisliti vsak delodajalec, preden zaposli novega delavca. Le dobra pogodba o zaposlitvi delavca, ki ureja vse medsebojne pravice in obveznosti obeh strank, je lahko podlaga za uspešno sodelovanje.

Prijava na izobraževanje

Najem pravnega strokovnjaka – strošek ali investicija?

Naši pravniki dnevno svetujejo in pomagajo podjetjem pri zaščiti svoje blagovne znamke, zaščiti poslovne skrivnosti, baze strank in znanja ter pri sklepanju takšnih pogodb o zaposlitvi, ki bodo delodajalca v zadostni meri in uspešno zaščitila pred kršitvami s strani zaposlenih.

Vse prepogosto pa se še vedno na nas obrnejo podjetniki, ki se niso pravočasno ustrezno zaščitili pred škodljivim ravnanjem svojih zaposlenih. Redno se namreč dogaja, da zaposleni podajo odpoved, nato pa s seboj odpeljejo stranke, poslovne partnerje ali poslovno znanje delodajalca. Majhno podjetje lahko takšen zaposleni spravi tudi na rob preživetja.

Vsak podjetnik in vsako podjetje bi torej morala razmisliti o pravočasni zaščiti svojega znanja in svojih strank, žal tudi (ali predvsem) pred lastnimi delavci. Najem pravnega strokovnjaka pri pripravi pogodb in drugih dokumentov je tako nedvomno investicija v varno poslovanje podjetja v prihodnosti. Vprašajte pravnika za nasvet torej prej preden ga boste po vašem prepričanju potrebovali, saj je takrat lahko že prepozno.

Pogodba o zaposlitvi delavca torej ni dokument, ki bi ga lahko pripravili na hitro in brez razmisleka. Pravni nasvet oziroma pomoč pri pripravi pogodb lahko dobite tudi na Dati. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si, ali nas pokličite na telefonsko številko 01 600 1530.

Avtorica besedila je Darja Golob Koritnik, univ. dipl. prav., Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja