Go to Top

Kocka je padla: postal bom podjetnik!

Ste kdaj na glas izgovorili stavek “postal bom podjetnik”? Začel se je prvi evropski teden poklicnih znanj in spretnosti. Vse več kompetenc, kot so inovativnost, prilagodljivost trgu in podobno, pa potrebujejo tudi posamezniki, ki se odločijo za (samostojno) podjetniško pot.

izobraževanje

Kako pripraviti uspešen poslovni načrt?

Za dober posel med drugim potrebujete tudi dober poslovni načrt!

Več informacij

V tem tednu bo Evropi veliko dogodkov, ki bodo namenjeni ozaveščanju o pozitivnih rezultatih poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Poudarek dogodkov bo temeljil na predstavitvi, kako lahko poklicno usposabljanje mlade pripravi na začetek njihovega poklicnega življenja, zaposlenim delavcem pa pomaga, da z dodatnim usposabljanjem držijo korak s časom.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dejstvo je, da si Evropa s številnimi programi in ukrepi trudi zmanjšati visoko stopnjo brezposelnosti in stopnjo strukturne neskladnosti na trgu dela. Eden glavnih ciljev programa je, da postane poklicno izobraževanje in usposabljanje zanimivo za dijake po vsej Evropi. Raziskave kažejo, da približno 40 odstotkov evropskih delodajalcev ne najde kadra s pravimi spretnostmi za rast in inovacije. In več kot 20 milijonov ljudi po vsej Evropi išče zaposlitev.

postal bom podjetnikKompetence prihodnosti

Zato se v tem programih in projektih vse bolj poudarjajo kompetence, ki jih bodo morali razviti posamezniki, če bodo hoteli slediti potrebam delodajalcev in dobiti zaposlitev.

Vse več kompetenc postaja splošnih. Za učinkovito prilagajanje prihodnjim razmeranm na trgu dela, bodo v prihodnosti potrebne kompetence kot so: inovativnost in ustvarjalnost, kompetence na področju IKT, usmerjenost k stranki, trdoživost, proaktivnost, zaznavanje trendov v okolju, mentoriranje, samostojnost, znanja o razvoju tehnologij in materialov, obvladovanje kakovosti, aktivno vseživljenjsko učenje, vizionarstvo, razmišljanje zunaj okvirov, obvladovanje in vodenje sprememb, prenašanje znanja, upravljanje časa, večopravilnost, kritično razmišljanje, delovanje v timih.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ste kdaj na glas izgovorili stavek “postal bom podjetnik”?

Klikni in deli

Postal bom podjetnik, ustvarjalec in inovator idej!

Če natančno pogledamo, so vse te kompetence potrebne tudi posameznikom, ki se odločajo za podjetniško pot. Kaj pa je podjetnik drugega kot ustvarjalec in inovator novih idej, pristopov ali izdelkov?

Podjetnik je oseba, ki mora biti vizionar, ki zna zaznavati trende v okolju, se ves čas uči in išče nove rešitve. Velikokrat so te izven okvirov in dostikrat doživi, da ga svet ne razume oziroma mu okolica govori, da prehiteva čas. Podjetnik je vsaj na začetku svoje poti vedno sam za vsa opravila, ki jih je potrebno opravljati v okviru podjetniške funkcije – je tajnica, komercialist, računovodja, skrbi za promocijo podjetja … in šele na koncu manager manjše družbe. Še kako je potrebno, da pri opravljanju vseh teh aktivnosti zna še dobro upravljati s časom, slediti spremembam in ostati v dobri fizični aktivnosti pri svojem poslovanju.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Škoda, da ob branju in napovedovanju dogodkov ob prvem tednu poklicnih znanj in spretnosti v Evropi ni (več) govora o podjetništvu, o možnostih, ki jih imajo mladi, ki se odločijo za vpis v poklicne šole in ob tem pridobijo praktična in teoretična znanja (mimogrede, veste, koliko denarja bo vlada namenila vajeništvu?), ki jih lahko po koncu formalnega izobraževanja, uresničijo na samostojni podjetniški poti.

V kolikor bi želeli več informacij o podjetništvu, o ustanovitvi podjetja na VEM točki DATA ali pa opraviti postopek registracije s. p. ali d. o. o., vas vabimo, da si več informacij o podjetništvu preberete na naši spletni strani oziroma vas vabimo, da med naborom izobraževanj, ki jh nudimo v našem podjetju, izbrete tistega, na katerem boste dobili največ odgovorov na vaša trenutna vprašanja.

Za vas smo pripravili naslednja brezplačna izobraževanja, ki vam bodo pomagala pri odločitvi ob vstopu v podjetništvo:

Pripravila: Bogdana Rejc, univ. dipl. soc., Data d. o. o.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Prijava na brezplačno izobraževanje

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja