Go to Top

Plačilo dohodnine po obrokih – obstaja tudi ta možnost!

Plačilo dohodnine po obrokih

Plačilo dohodnine po obrokih je možnost, ki jo ponuja finančna uprava. Če položnice ne morete plačati v enkratnem znesku, lahko izberete to možnost. Kako jo lahko izkoristite? Mimogrede, v podjetju Data imamo odlične davčne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo razrešiti vaše davčne dileme. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Kdaj pride v poštev plačilo dohodnine po obrokih?

Ste v začetku junija prejeli informativni izračun dohodnine in vas čaka plačilo dohodnine? Je znesek previsok, da bi ga lahko poravnali v enkratnem znesku? Najprej dobro preglejte podatke na vašem informativnem izračunu. Primerjajte jih z vašimi podatki oz. podatki, ki ste jih prejeli od vašega delodajalca. Če ugotovite nepravilnosti, lahko podate ugovor. Za to imate čas do 30.6.2022. Kaj pa če so podatki pravilni? Vas čaka doplačilo? Znesek pa je previsok, da bi ga lahko plačali naenkrat? Takrat lahko pride v poštev plačilo dohodnine v obrokih.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Plačilo dohodnine po obrokih – plačate ga lahko v treh obrokih

Rok za plačilo dohodnine za tiste, ki so v drugem svežnju, je sicer 1.8.2022. Če ste se znašli v stiski, se lahko odločite za plačilo dohodnine po obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo v treh obrokih. V tem primeru vložite obrazec, ki ga najdete tukaj. Pri tem se ne rabi predlagati nobena dokazila o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca oz. njegovih družinskih članov. Roka za vložitev tega obrazca sicer ni. Se pa priporoča, da se ga vloži čim hitreje, še pred potekom roka za plačilo. Najbolje je, da se ga vloži takoj, ko se prejeme plačilni nalog ter se tako čim hitreje uredi plačilo dohodnine po obrokih. V kolikor se odločite za tovrstno vlogo prav tako ni potrebno predložiti poleg nobenega instrumenta zavarovanja. Vlogo vložite po pošti ali na elektronski naslov Generalnega finančnega urada, Upravi za prihodke (UP).

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Druge možnosti za plačilo dohodnine po obrokih so še:

  • plačilo v 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev ali odpis davka (preverja se socialni položaj posameznika).
  • plačilo v 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev (ne preverja se socialnega položaja, vendar je treba predložiti ustrezen instrument zavarovanja).

 

Tovrstne vloge se oddajajo preko portala eDavki ali pri pristojnem finančnem uradu.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Roki za tiste, ki so v drugem svežnju

Tisti, ki so prejeli informativne izračune v drugem svežnju imajo čas za ugovor do 30.6.2022. Furs bo vračila davka izplačal do 29.7.2022, plačilo davka pa morajo zavezanci poravnati do 1.8.2022. V kolikor do 15.6.2022 informativnega izračuna dohodnine ne boste prejeli, pa boste morali napoved vložiti sami.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja