Go to Top

Paypal – kdaj je potrebna prijava na FURS?

Paypal račun, ki ga uporabljate

Paypal je eden najbolj znanih posrednikov med kupcem in prodajalcem pri elektronskem poslovanju, ki je v zadnjem letu še dodatno pridobilo prepoznavnost in splošno odobritev med širšo javnostjo. Storitve, ki jih nudi, so raznolike, predvsem pa uporabniku zagotavljajo veliko mero varnosti na internetu.

Informativni izračun plače

Paypal in davčne obveznosti

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Posamezniki, ki uporabljajo Paypal račun se večkrat sprašujejo, ali je ta račun potrebno prijaviti davčnemu organu in kako je z obdavčitvijo sredstev, ki jih prejmejo na svoj Paypal račun.

Po Zakonu o obvezni prijavi bančnih računov v tujini je potrebno plačilne račune iz tujine prijaviti Finančni upravi RS (FURS). Vendar pa se po pojasnilu FURSa spletna storitev Paypal ne šteje za bančni račun, plačila, ki gredo preko njega, pa predstavljajo negotovinska plačila.

Vse dokler Paypal račun ni aktiviran na način, da bi z njim opravljali plačilne storitve, prijava ni potrebna. Če pa račun nadgradite tako, da mu dodate npr. IBAN številko, kamor vam lahko nakazujejo prejemke, pa je račun potrebno prijaviti v roku 8 dni.

Pravni nasvet

Obdavčitev prilivov na Paypal račun

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Če prilive na svoj PayPal račun prejema fizična oseba, ki ni registrirana za opravljanje dejavnosti in preko spleta le občasno opravi kakšno storitev, njeni zaslužki spadajo pod obdavčitev po Zakonu o dohodnini. Obdavčeni so kot dohodki iz drugega pogodbenega razmerja.

Če fizična oseba dejavnost preko spleta opravlja trajno, neprekinjeno in samostojno, jo mora opravljati kot s.p. V primeru, da s.p. ugotavlja svojo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, se prejemki preko PayPala štejejo za prihodke in so obdavčeni z davkom na dohodek iz dejavnosti po Zakonu o dohodnini. Če pa s.p. davčno osnovo ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, prejemki preko PayPala ne vplivajo na prihodke. Prihodki se izkažejo v davčnem obračunu in se obdavčijo z davkom na dohodek iz dejavnosti.

Če pa PayPal račun uporablja podjetje, ki tja prejema plačila za določene storitve, postane zavezanec za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb. Pri ugotavljanju njegove davčne osnove v letnem davčnem obračunu, se upoštevajo prihodki in odhodki, ki so ugotovljeni v izkazu poslovnega izida.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja