Go to Top

Oprostitev plačila vrtca, če ga otrok ne obiskuje

Oprostitev plačila vrtca po pandemiji

Oprostitev plačila vrtca je med mnogoterimi starši vroča tema v času sprejetih ukrepov za zajezitev virusa. Spomnimo, da je zaradi poslabšanja epidemiološke slike v državi Vlada Republike Slovenije sklenila, da vrtci svoja vrata zaprejo. Pri tem je glede nujnega varstva otrok apelirala na župane posameznih občin, da sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev. Kako je v tem primeru oprostitev plačila vrtca sploh urejena in komu pripada?

Informativni izračun plače

Oprostitev plačila vrtca: kako je urejena?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Večina staršev se je ob sprejetju zajezitvenih ukrepov ukvarjala z vprašanjem, kako naj poskrbijo za varstvo svojih predšolskih otrok. Zatem pa se je začelo porajati vprašanje finančne narave, in sicer ali staršem pripada oprostitev plačila vrtca. Če kot starš plačujete vrtec z namenom opravljanja varstva predšolskega otroka, ali ste še vedno zavezani plačevati tega, če le-ta svoje dejavnosti ne opravlja?

  • Vrtci so odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za druge starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje veljata sistem višje sile in pravica do odsotnosti ter nadomestila, uživajo pa lahko tudi oprostitev plačila vrtca.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Oprostitev plačila vrtca tudi tokrat pripada staršem!

Spomnimo, v prvem valu epidemije so lahko starši predšolskih otrok uživali oprostitev plačila vrtca. Slednjo so lahko uveljavljali tudi zaradi odsotnosti z dela zaradi nujnega varstva otroka.

Tudi tokrat lahko starši uživajo oprostitev plačila vrtca, če otrok ne obiskuje vrtca zaradi sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije, ki so jo sicer podaljšali za 30 dni.

  • Obrazložitve glede samega postopka, kako se oprostitev plačila vrtca uveljavlja, so zaradi delegiranja pristojnosti na posamezne župane občin in njihove vrtce sprejeli vrtci oziroma javni zavodi individualno.
  • Večina staršev je bila tako s strani javnega vrtca obveščena o delovanju dežurnih enot vrtca in načinu plačila položnice za mesečno varstvo.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Finančne »ugodnosti«, ki staršem pripadajo v zvezi z varstvom otrok med epidemijo

Kaj če varstvo otroka ni možno? Potem lahko starši pri svojem delodajalcu uveljavljajo ukrep za upravičeno odsotnost z delovnega mesta na podlagi višje sile, za to pa jim pripada tudi denarno nadomestilo.

 

UPN plačilni nalog – kako ga pravilno izpolniti

Pravni nasvet

V skladu s sprejetim šestim interventnim zakonom se je glede plačila vrtca pojavila še dodatna ugodnost. Za javne vrtce se je plačilni rok za opravljeno storitev zagotavljanja varstva predšolskih otrok podaljšal na 60 dni. Ta ukrep bo ostal v veljavi še leto dni po razglasitvi epidemije.

Želim se prijaviti na e-novice

Sproščanje ukrepov glede varstva otrok

V prejšnjem tednu se je omejitev glede nujnega varstva otrok začela nekoliko sproščati. Nujno varstvo otrok nudi vse več vrtcev in zavodov. Ministrstvo je pripravilo seznam zavodov, ki nudijo varstvo predšolskih otrok in ga sproti tudi dopolnjuje. Seznam je dostopen na tej povezavi.

Od srede 18. 11. 2020 lahko varuhi predšolskih otrok, ki so vpisani v register pri pristojnem ministrstvu, nadaljujejo z opravljanjem dejavnosti, torej varstvom otrok na domu.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja