Go to Top

Odjava delavca iz zavarovanja

Odjava delavca iz obveznega socialnega zavarovanja

Odjava delavca iz zavarovanja je posledica prenehanja delovnega razmerja pri delodajalcu. Za nasvet s področja delovnega prava se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Pogodba o zaposlitvi lahko preneha na različne načine, kot jih določa delovnopravna zakonodaja. In sicer na podlagi:

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Odjava delavca – postopek:

Odjava delavca iz obveznih socialnih zavarovanj se vloži na obrazcu M-2. To pomeni, odjavo iz pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja, zavarovanja za starševsko varstvo in zavarovanja za primer brezposelnosti.

Odjava delavca se ureja na portalu e-VEM. Lahko pa tudi na točki VEM. Slednje v primeru urejanja obveznega socialnega zavarovanja za osebe v delovnem razmerju po šifri podlage za zavarovanje 001.

Odjava delavca se vloži, ko niso več izpolnjeni pogoji za zavarovanje, torej z dnem prenehanja pogodbe o zaposlitvi.

Pravni nasvet

Rok za odjavo iz zavarovanj na obrazcu M-2 je osem dni od prenehanja pogojev za zavarovanje. Delodajalec mora hkrati z odjavo delavca predložiti na vpogled dokazilo o prenehanju pogodbe o zaposlitvi. Kot npr. odpoved pogodbe o zaposlitvi, sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi,
pogodbo o zaposlitvi za določen čas, ipd.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Delodajalci so dolžni delavcem izročiti kopijo potrdila o odjavi iz zavarovanja v roku 15 dni od prenehanja delovnega razmerja. Slednje je določeno v Zakonu o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZMEPIZ-1).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

V kolikor delodajalec tega ne stori, je v prekršku. Namreč z globo od 750 eurov do 2.000 eurov se kaznuje delodajalec, ki zavarovancu ne izroči kopije odjave iz zavarovanja. Z globo 450 eurov pa odgovorna oseba delodajalca.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja