Go to Top

Oddaja premoženja v najem – če ne prijavite, vas lahko doleti kazen!

Oddaja premoženja v najem

Oddaja premoženja v najem (običajno gre največkrat za oddajo stanovanjskih nepremičnin) prinese tudi davčne obveznosti. Oddajanje premoženja v najem je potrebno prijaviti Fursu. V kolikor tega ne storite, vas lahko doleti globa! Če imate dileme glede obdavčitve ali druga davčna vprašanja, imamo v našem podjetju Data tudi odlične davčne strokovnjake! Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected].

Odprtje s.p. hitro in enostavno opravite na naši DATA točki! Poklčite 01/600-1530!

Oddaja premoženja v najem – Furs izvaja nadzore

Finančna uprava izvaja nadzore tudi, ko je področje oddaja premoženja v najem. Dohodek iz oddajanja premoženja v najem ureja Zakon o dohodnini (ZDoh-2). Gre za dohodek, ki ga prinese oddaja premoženja v najem (nepremičnin oz. premičnin). Oddaja premoženja v najem je vsako oddajanje premoženja na podlagi pogodbe ali na drugi pravni podlagi, s katerim najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje v uporabo ali pa mu prepusti pravico do uporabe premoženja. Najemnik je najemodajalcu dolžan plačati najemnino ali drugo nadomestilo.

Informativni izračun dohodnine

Oddaja premoženja v najem – dohodek je treba prijaviti do konca februarja

Zavezanci, ki oddajajo premoženje v najem fizičnim osebam (oz. osebam, ki se ne štejejo za plačnike davkov), morajo vložiti napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. To se opravi do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Če se oddaja premoženja v najem ne prijavi, vas lahko doleti kazen!

Zavezanec, ki oddaja premoženje v najem in napovedi ne odda, lahko dobi globo v višini od 250 do 400 evrov. Če pa zavezanec v napovedi navede neresnične ali nepravilne podatke, pa ga lahko davčni organ kaznuje z globo od 400 do 5000 evrov. Poleg globe pa davčni organ zavezancu v obeh primerih obračuna tudi dodatno davčno obveznost.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Oddaja premoženja v najem od letos ugodnejša

Z novim dohodninskim zakonom, ki je bil sprejet letos, je prišlo tudi do sprememb pri oddaji nepremičnin. In sicer se je spremenila tako višina stopnje davke kot tudi višina priznanih normiranih odhodkov. Od začetka leta 2022 tako velja, da je oddaja premoženja v najem davčno ugodnejša. Velja namreč nižja stopnja davka za dohodke od oddaje premoženja v najem v višini 15 % (prej 27,5%). Prav tako pa so normirani odhodki s tem letom priznani v višini 10 % (prej 15 %). S novo zakonodajo pa je uveljavljena tudi možnost izbire obdavčitve s cedularnim davkom, 15 % ali po dohodninski lestvici – zavezanci se odločijo sami, več smo pisali v tem članku. A vse kaže, da bo takšna obdavčitev veljala samo za leto 2022. Napovedane so nove davčne spremembe, s katerimi bi se naj ponovno dvignil davek. Predlog zakona namreč predvideva vnovičen dvig davka na dohodke od oddajanja premoženja v najem. S 15 % bi se naj zvišal na 25 %. V kolikor imate tudi vi vprašanje glede davkov oz. davčne dileme, se lahko dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja z našimi davčnimi svetovalci. Pokličete lahko na 01/600-1530, nam pišete na [email protected] ali pa nam pošljete povpraševanje prek spletnega obrazca.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja