Go to Top

Oddaja nepremičnin turistom – kako je z DDV?

Oddaja nepremičnin turistom

Oddaja nepremičnin turistom je vsekakor v letošnjem letu bolj zanimiva in razširjena kot v preteklih dveh letih. Zaradi pandemije je bilo zanimanje oziroma oddaja nepremičnin turistom skoraj nična. Fizične osebe in oddaja nepremičnin turistom je tema, ki odpira tudi več davčnih vprašanj in dilem. Največkrat se zatakne pri DDV (davek na dodano vrednost). Večina fizičnih oseb, ki se ukvarjajo s tovrstno dejavnostjo, bi se namreč moralo identificirati v t.i. atipične namene DDV. Svoje nepremičnine namreč oglašujejo preko spletnih oglaševalcev kot sta Airbnb in Booking. V kolikor imate vprašanja oz. dileme glede davkov, se lahko naročite na plačljivo strokovno davčno svetovanje na Dati. Pokličete lahko na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Registracija dejavnosti

Oddaja nepremičnin turistom je dejavnost, ki mora biti registrirana. To pomeni, da fizična oseba tovrstno dejavnost opravlja bodisi kot sobodajalec, bodisi kot s.p. O tem smo že nekajkrat pisali, vsekakor pa potencialne interesente vabimo na naše predavanje Sobodajalec ali s.p. Tam boste med drugim izvedeli tudi vse o oddaji nepremičnin turistom. Po izbrani ustrezni obliki in registraciji, ter prijavi vseh potrebnih vpisov v posamezne registre in aplikacije, se dejavnost lahko začne opravljati.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Oglaševanje je strošek

Fizične osebe svoje nepremičnine običajno oglašujejo preko spletnih oglaševalcev, portalov, da se oddaja nepremičnin turistom predstavi širšemu krogu potencialnih uporabnikov, gostom. Za tovrstno storitev portal (Airbnb ali Booking) zaračuna določen pavšal, storitev, ki ga mora fizična oseba plačati, oziroma mu znesek oglaševalec odtegne od prejetega plačila gosta. Tisti sobodajalci ali s.p.-ji, ki vodijo poslovne knjige, torej uveljavljajo dejanske stroške poslovanja, tovrstni znesek predstavlja strošek, ki znižuje njegov dobiček, posledično davčno osnovo. Drugi, ki so se odločili za obdavčitev z normiranimi odhodki, za ta znesek ne morejo zniževati davčne osnove, saj je ta strošek priznan znotraj 80 odstotkov normiranih odhodkov.

Popoldanski s.p. lahko prinese dodaten zaslužek ob redni zaposlitvi!

Davek na dodano vrednost (DDV)

Poleg davka od zaslužka (dohodnina) je pomembno vedeti, da se plačuje tudi davek na dodano vrednost. Tiste fizične osebe, ki dosegajo promet (v 12 mesecih) višji od 50.000 evrov, se morajo obvezno identificirati za namene DDV. ter od določenega datuma dalje zaračunavati poleg nočitve tudi DDV v višini 9,5 odstotka. Če oddaja nepremičnin turistom ne dosega navedenega prometa, se fizični osebi z dejavnostjo ni potrebno obvezno identificirati za DDV namene. Vendar pozor – v kolikor svojo dejavnost oglašujejo preko navedenih (ali podobnih) portalov, katerim plačujejo za te storitve, se morajo identificirati (z obrazcem DDV-P2) v tako imenovane atipične namene DDV. Registracija je obvezna zaradi pravilne obdavčitve prejetih storitev iz tujine v Sloveniji. Namreč, DDV se, po 25. členu Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), od prejetih storitev plača v Sloveniji. Torej, pavšal, ki ga zaračuna spletni portal je davčna osnova za DDV, od katerega se izračuna in plača DDV v višini 22 odstotkov. V ta namen je potrebno tudi mesečno poročanje na obrazcu DDV-O in vodenje davčnih evidenc.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja