Go to Top

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: letos poostren nadzor FURS-a!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: letos poostren nadzor FURS-a! -

 

Oddajanje stanovanja - FURS opozarja na potrebo po registraciji za DDV

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga bo v začetku leta 2020 pod drobnogledom. FURS bo namreč izvajal poostren nadzor nad zavezanci, ki izvajajo storitev oddajanje stanovanja preko AirBnB, Bookinga in podobnih spletnih portalov v turistične namene. Veliko smo o opravljanju dejavnosti "Oddajanje stanovanja" že pisali, FURS pa je posebej opozoril zavezance na potrebo po registraciji za DDV v primeru opravljanja te dejavnosti. Ali torej veste, da morate biti zavezanec za DDV v primeru, ko je oddajanje stanovanja preko AirBnB –ja vaša dejavnost ?

Izračunajte si plačo!

»Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga v RS res zahteva registracijo za DDV?«

Za storitve oddajanja nepremičnin v turistične namene preko portalov kot so AirBnB, Booking ipd., je določena obrnjena davčna obveznost (po Direktivi o DDV, določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost).

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

V kolikor torej oddajate sobe preko oglaševanja na spletnih straneh  posrednikov ali ponudnikov, ki imajo sedež izven Republike Slovenije, se morate predhodno registrirati za namene DDV, izdajati račun v skladu s to postavko in plačati 22% DDV v Sloveniji.

Tudi po registraciji nimate pravice do odbitka DDV. Mesečno morate predlagati obračune DDV v elektronski obliki (eDavki). Pri ostalih nabavah, znotraj RS, si DDV-ja ne obračunavate. To morate storiti četudi še niste identificirani za namene DDV. Ker bi Vaš obseg opravljenega prometa bil pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV – torej 50.000 eurov v 12 zaporednih mesecih!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB  - izognite se globam z enostavno rešitvijo – samoprijavo!

V kolikor se še niste registrirali za DDV lahko oddate vlogo za identifikacijo DDV in oddate DDV obračune za nazaj. Tako se izognete morebitnim globam, ki bi Vam jih FURS izrekel v primeru nadzora. Povprašajte svojo računovodjo za opis procedure!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Poleg omenjenega morate imeti še registrirano primerno dejavnost (npr. 55.203 Oddajanje zasebnih sob gostom) in imeti registrirano primerno pravno-organizacijsko obliko (s.p., status sobodajalca- zasebnika).

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

 

 
 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja