Go to Top

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: v 2020 poostren nadzor FURS-a!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga bo v začetku leta 2020 pod drobnogledom. FURS bo namreč izvajal poostren nadzor nad zavezanci, ki izvajajo storitev oddajanje stanovanja preko AirBnB, Bookinga in podobnih spletnih portalov v turistične namene. Veliko smo o opravljanju dejavnosti “Oddajanje stanovanja” že pisali, FURS pa je posebej opozoril zavezance na potrebo po registraciji za DDV v primeru opravljanja te dejavnosti. Ali torej veste, da morate biti zavezanec za DDV v primeru, ko je oddajanje stanovanja preko AirBnB –ja vaša dejavnost ?

Računovodstvo DATA – računovodstvo za vse Vaše potrebe, tudi pri oddajanju nepremičnin!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Računovodski servis Data d.o.o. Vam lahko nudi celotno storitev in podporo pri opravljanju dejavnosti, kot je oddajanje nepremičnin v turistične namene. Dober računovodja Vam predstavi tudi računovodske vidike izvajanja dejavnosti – od posebnosti izdajanja računov do letnih zaključnih poročil.

Nudimo Vam lahko popolno računovodsko storitev (tudi za opravljanje dejavnosti preko s.p. ali d.o.o. ) ter povezano strokovno pravno in davčno pomoč. Nudimo tudi izhodiščna predavanja za opravljanje dejavnosti kot sobodajalec, torej oddajanja preko AirBnB –ju podobnih platform – in to po ugodni ceni!

»Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga v RS res zahteva registracijo za DDV?«

Za storitve oddajanja nepremičnin v turistične namene preko portalov kot so AirBnB, Booking ipd., je določena obrnjena davčna obveznost (po Direktivi o DDV, določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost).

V kolikor torej oddajate sobe preko oglaševanja na spletnih straneh  posrednikov ali ponudnikov, ki imajo sedež izven Republike Slovenije, se morate predhodno registrirati za namene DDV, izdajati račun v skladu s to postavko in plačati 22% DDV v Sloveniji.

Tudi po registraciji nimate pravice do odbitka DDV, mesečno morate predlagati obračune DDV v elektronski obliki (eDavki). Pri ostalih nabavah, znotraj RS, si DDV-ja ne obračunavate. To morate storiti četudi še niste identificirani za namene DDV, ker bi Vaš obseg opravljenega prometa bil pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV – torej 50.000 eurov v 12 zaporednih mesecih!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB  – izognite se globam z enostavno rešitvijo – samoprijavo!

V kolikor se še niste registrirali za DDV lahko oddate vlogo za identifikacijo DDV in oddate DDV obračune za nazaj. Tako se izognete morebitnim globam, ki bi Vam jih FURS izrekel v primeru nadzora. Povprašajte svojo računovodjo za opis procedure!

Poleg omenjenega morate imeti še registrirano primerno dejavnost (npr. 55.203 Oddajanje zasebnih sob gostom) in imeti registrirano primerno pravno-organizacijsko obliko (s.p., status sobodajalca- zasebnika).

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Zdravniški pregled za službo: kdaj ga je potrebno opraviti?
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja