Go to Top

Očetovski dopust za očete otrok letnik 2010 in več

Očetovski dopust

Očetovski dopust . dodatnih pet dni  od 1. januarja 2016 pripada vsem očetom, ki so koristili samo 15 dni plačanega očetovskega dopusta, niso koristili neplačanega očetovskega dopusta in njihovi otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole.

Pomembno je, da očetje še niso dobili odločbe, v kateri jim je bilo odločeno tudi o neplačanem dopustu!

O daljšem očetovskem dopustu smo že pisali v prispevku Očetovski dopust daljši za pet dni, vendar pa smo sedaj iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) dobili dodatna pojasnila.

OPOZORILO! MDDSZ je 7. 1. 2016 sporočila novo razlago nove zakonodaje. Natančne informacije si preberite v novejšem prispevku Nova razlaga ministrstva za dodatni plačani očetovski dopust.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Imate svoje podjetje? Vsa podjetja so vpeta v zakonodajni okvir, da lahko poslujete zakonito, pa morate poznati vsaj osnove. Ko se bodo v vašem podjetju ustavili inšpektorji, jih ne bo zanimalo, ali zakonodajo poznate ali ne, ampak le, ali ste delali v skladu z zakonodajo.

Več informacij

Dva pogoja: otrok še ni končal 1. razreda OŠ, oče pa ni dobil odločbe o neplačanem dopustu

Na MDDSZ so potrdili, da sprememba zakonodaje sprejema vse očete, ki niso koristili neplačanega očetovskega dopusta oziroma o tem niso dobili odločbe, njihovi otroci pa še niso zaključili prvega razreda osnovne šole.

Glede na to, da se bodo letos septembra v prvi razred osnovne šole vključevali otroci letnik 2010, so lahko do dodatnih 5 dni očetovskega dopusta vključeni tudi očetje otrok, ki trenutno že obiskujejo prvi razred in so torej letnik 2009. Če je šel otrok v šolo kasneje, lahko sprememba zakonodaje vključuje tudi otroke letnika 2008, npr. če je otrok rojen novembra 2008 in je šel v šolo šele septembra 2015. Ključno je, da otrok še ni zaključil prvega razreda osnovne šole.

Preverite svoje odločbe!

Hkrati mora oče izpolnjevati tudi drugi pogoj – da ni izkoristil neplačanega očetovskega dopusta oziroma mu o njem še ni bilo odločeno z odločbo Centra za socialno delo. Število dni neplačanega očetovskega dopusta, ko država očetom plača le prispevke od minimalne plače, ne pa tudi nadomestila celotne plače, se v zadnjih letih manjša. Trenutno imajo očetje lahko 50 dni neplačanega dopusta in 20 dni plačanega dopusta, še leta 2013 pa so lahko imeli 75 dni neplačanega očetovskega dopusta in 15 dni plačanega dopusta.

očetovski dopust

Očetovski dopust – dva primera

Na MDDSZEM so pripravili dva primera.

Primer 1: Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal zgolj 15 dni plačanega očetovskega dopusta in mu je bilo odločeno v odločbi samo o plačanih 15 dneh očetovskega dopusta. Po 1. 1. 2016 lahko uveljavlja dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta.

Primer 2: Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal 15 dni plačanega očetovskega dopusta in 75 dni neplačanega očetovskega dopusta in mu je bilo o obojem odločeno v odločbi (od leta 2013 do 2016 se je število neplačanih dni očetovskega dopusta zmanjšalo na 50, op. a.). Ta oče ne more uveljavljati dodatnih 5 dni očetovskega dopusta po 1. 1. 2016.

Očetovski dopust šele po izteku starševskega dopusta

Oče lahko dodatnih 5 dni očetovskega dopusta koristi šele po izteku materinskega in starševskega dopusta (po t. i. porodniškem dopustu, ki skupaj traja 1 leto).

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na [email protected].

Skupna pravica staršev do plačanega materinskega, starševskega in očetovskega dopusta je od 1. januarja 2016 skupaj eno leto in 5 dni, postopoma pa se bo do leta 2018 podaljševala na 1 leto in 15 dni.

Oče lahko, ne glede na to, ali je že izkoristil 15 dni očetovskega dopusta ali ne, če izpolnjuje pogoje pridobi pravico do dodatnih 5 dni očetovskega dopusta z vlogo na center za socialno delo.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kolebate med zaposlitvijo in samozaposlitvijo? Vse ima svoje prednosti in slabosti, tudi samozaposlitev, a prinaša tudi ugodnosti. Pridite na seminar!

Več informacij

Očetje lahko preostanek oziroma 50 dni očetovskega dopusta izkoristijo do dopolnjenega 3. leta starosti otroka. Za te, preostale dni očetovskega dopusta, država očetom zagotavlja le plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Kot smo že pisali v prispevku Očetovski dopust daljši za pet dni, je sicer vsako leto v povprečju neplačan očetovski dopust koristilo 3.400 očetov na leto, plačanega pa 16.500 očetov na leto.

Za vse nejasnosti bo najbolje, če se starši obrnejo na pristojni Center za socialno delo (CSD).

Komentarjev (37)

 • Lea Gerželj 5. Januarja 2016 - 19:03 Odgovori

  Pozdravljeni,
  Mene zanima kako je z tem ocetovskim dopustom 5 dni, ko je enostarsevska druzina. Oce si je ustvaril novo druzino… nima pravice za koriscenje tega dopusta? Imam 2 otroka, prva je v 1 razredu letnik 2009, drugi pa 2010 in obiskuje zadnje leto vrtec. Z ocetom sva locena, a imam jaz kot mati pravico do tega dopusta?

 • Luka Ocvirk 5. Januarja 2016 - 19:15 Odgovori

  Jaz sem koristil 15dni placanega, neplacanega nisem koristil. Imam pa v odlocbi oba dopusta tako kot vsi. Mi vseeno ne pripada dodatnih 5dni?

  • A B 6. Januarja 2016 - 10:45 Odgovori

   To bi zanimalo tudi mene. Ali ni s tem tisti, ki neplačanega dopusta ni koristil, ima pa o njem odločeno v odločbi, v neenakopravnem položaju glede na tistega, ki mu o tem ni bilo odločeno?

  • ssssb 6. Januarja 2016 - 14:21 Odgovori

   ODGOVOR ZA VSE…DIREKTNO IZ CSD

   Dodatnih 5 dni dopusta pripada le očetom, katerim z odločbi o očetovskem dopustu ni bila dodeljena možnost koriščenja dodatnih dni neplačanega dopusta. V kolikor je bila možnost koriščenja neplačanega dopusta omenjena, se lahko obrišemo pod nosom…če ste tega koristili ali ne. Takih, katerim ta možnost ni bila dodeljena je le pečšica!

   Lp, S.

 • Damir Ivanšek 5. Januarja 2016 - 21:30 Odgovori

  Kaj pa če imaš 3 otroke od katerih še noben ni končal 1. razreda osnovne šole ?

 • lpmn 5. Januarja 2016 - 23:18 Odgovori

  Kaj pa tisti ki imajo dva otroka in so za enaga koristili neplačan dopust za drugega pa ne.

 • Manca Borko Grimšič 6. Januarja 2016 - 9:32 Odgovori

  Pozdravljeni,

  svetujemo vam, da se z vprašanji obrnete na vaš pristojni CSD, kjer vam bodo lahko podali informacije za vašo konkretno situacijo. Pozorni namreč morate biti na to, kaj vam piše v odločbi. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

 • Dr.8 6. Januarja 2016 - 10:10 Odgovori

  Kaj pa v primeru, da sem koristil nekaj dni neplačanega dopusta, ne pa vsega? Koristil sem 15 dni očetovskega in 5 dni neplačanega, ali mi dodatnih 5 dni pripada ali ne?

 • Matej 6. Januarja 2016 - 10:36 Odgovori

  Veliko nas ima odločbe tako za plačanega kot neplačenega, s tem da neplačanega sploh nismo koristili.

  Torej, zakon (ne CSD) mora predvidevati, ali smo upravičeni do dodatnih 5 dni ali ne?

  Lahko kdo da to informacijo?

  • Simon 6. Januarja 2016 - 11:03 Odgovori

   Res je, imamo tudi mi v odločbi omenjen tako plačani kot neplačani očetovski dopust.
   Koristili pa smo samo 15 dni plačanega. Torej kaj je v takih primerih?

   • MatejaS 6. Januarja 2016 - 14:04 Odgovori

    Sem klicala na CSD in pravijo, da če je v odločbi odobren nepl.dopust, nimamo pravico do dodatnih 5 dni dopusta. Glej tudi: https://twitter.com/klemil/status/684655813617709056.
    Sem kar jezna, saj so nam ob oddaji vloge sugerirali, da naj za vsak slučaj obkrožimo neplačan dopust, ker naj se ga kasneje ne bi moglo več uveljavljati. Sedaj pa… hladen tuš z druge strani 🙂

 • Sandi Komovec 6. Januarja 2016 - 11:09 Odgovori

  Mene pa zanima kako je, ko ga še sploh nisi uspel koristiti…
  Iz bivše firme so me nagnali mesec dni pred rojstvom otroka (takoj ko sem šefom to povedal), sedaj sem pa začel delati (otrok je star 14 mesecev).
  Ali mi ga še sploh kaj pripada ali ne?
  Za informacije se že vnaprej zahvaljujem.

 • Fotr 6. Januarja 2016 - 11:28 Odgovori

  Kaj vam ni jasno?
  Če piše, da je pogoj, da oče ni IZKORISTIL neplačanega dopusta, je vseeno ali ga ima v odločbi dodeljenega. Bistveno je, da ga ni izkoristil.
  Meni so pri vseh štirih otrokih na CSD povedali, naj neplačanega napovem; če pa ga bom tudi izkoristil se odločim naknadno, saj koriščenje ni obvezno.

  • anchx 6. Januarja 2016 - 13:07 Odgovori

   žal smo vsi mislili da je tako pa ni.. Na CSD pravijo če imaš na odločbi tudi neplačan dopust avtomatsko odpadeš.. bedarija samo zavajajo

 • boštjan 6. Januarja 2016 - 11:34 Odgovori

  Vsi ki imaste odločbe za plačen in neplačen dopust in ste koristili samo plačen niste upravičeni do dodatnih 5 dni! tako so meni rekli na csd. Če pa imaste odločbo za samo plačen dopust pa ste upravičeni do 5dni.Jaz osebno imam za enega otroka samo odločbo za plačan dopust za drugega pa plačan in neplačen in sem upravičen samo 5dni.

 • Tina 6. Januarja 2016 - 11:42 Odgovori

  Sem klicala na CSD, kdor ima odločbo o neplačanem dopustu ni upravičen do dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta, kljub temu, da neplačanega dopusta ni koristil. Kar je seveda nelogično in nepravično, saj smo vlogo za neplačani dopust vlagali v večini, ker naknadno do te pravice nisi bil upravičen.

 • kalyani 6. Januarja 2016 - 12:17 Odgovori

  Na mojem pristojnem CSD-ju so mi odgovorili, da če je o obeh dopustih odločeno v odloči in je plačan (naveden v dnevih za 15 dni) izkoriščen, neplačan (navedeno da bo porabljen do 3 leta starosti) pa neizkoriščen, očetu NE PRIPADA pravica do dodatnih dneh.

  Ne vem v čem je sploh potem smisel te spremembe, ker so nam takrat ko smo vlagali rekli, da naj damo vlogo za oba. Mah ministrstvo že ve zakaj so spisali tak zakon, zato, ker je večina imela odločbo za oba dopusta…

 • Simon 6. Januarja 2016 - 12:51 Odgovori

  Tudi meni so tako pojasnili, da nisem upravičen do teh 5 dni, čeprav sem koristil samo 15 dni plačanega. Res je totalno nepravično in nelogično!

 • Barbara Milevoj 6. Januarja 2016 - 13:11 Odgovori

  Tina, meni se to tudi zdi nepravično, saj če si ali nisi koristil neplačani dopust, bi moralo biti kje evidentirano, saj denar gre iz državnega proračuna, ko ti plačajo te prispevke do minimalne plače, kot sem razumela. Sploh, če pa ga nisi koristil, bi ti potemtakem pravica morala pripadati. To mi je čisto mimo, da ko ti je bilo v odločbi odločeno o obeh dopustih, da ti potem teh pet dni ne pripada, sploh če nisi koristil ta neplačani dopust.

  • Tina 6. Januarja 2016 - 21:01 Odgovori

   Seveda je popolnoma nepravično. Jaz na odločbi sprav nisem označila, da želi mož koristiti neplačan dopust. Pa mi je delavka na CSD rekla, da naj vseeno označim, ker pozneje naknadna vloga za neplačan dopust ni možna. Je rekla, nikoli ne veste, ali bo ta dopust prišel prav. In sem označila še tisti kvadratek, prav tako so to označili vsi moji prijatelji, znanci, sorodniki … vsi so dobili ista navodila. Koristil tega potem ni skorajda nihče. In sedaj se gredo spet nek populizem s tem, ko naj bi očetje dobili dodatno 5 dni dopusta in to celo za nazaj, obenem pa dajo pogoje, katere ne izpolnjuje velika večina očetov. Svinjarija brez primere. Kot je že omenila ena gospa v tej debati … spet nek zakon, ki se tako lepo bere v medijih, v realnost je pa navadno sranje !

 • MatejaS 6. Januarja 2016 - 14:10 Odgovori

  Na žalost je res tako… To bi morali predvideti (ali pa so!?!).

  Sedaj bi morali nam, ki smo obkrožili nepl.dopust za vsak slučaj in ga še nismo porabili, ponuditi spremembo tega dela odločbe v novo odločbo, torej v 5 dni plačanega dopusta in 50 dni neplačanega… Ne pa nas apriori odpisat…

 • Matej 6. Januarja 2016 - 15:21 Odgovori

  Očitno smo bili vsi bolj kot ne zavedeni, saj smo “morali” obkrožiti še neplačanega za “vsak slučaj”, jaz ga nisem imel namena koristiti in ga tudi nisem.

 • Boštjan Novina 6. Januarja 2016 - 17:02 Odgovori

  Mi lahko svetujete.

  Na CSD Domžale sem jih vprašal glede tega dopusta. Nakar so mi odgovorili, da zame to ne velja.

  Koristil sem leta 2014/15 11 delovnih dni plačanega očetovskega dopusta in nič neplačanega očetovskega dopusta.

  Zakaj zame ne velja?

  Lep pozdrav.

  • Manca Borko Grimšič 6. Januarja 2016 - 18:51 Odgovori

   Pozdravljeni,
   ker ne poznamo vaše situacije in vaše odločbe vam svetujemo, da se obrnete na pristojni CSD, kjer vam bodo pojasnili vašo odločbo. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

 • Lučka 6. Januarja 2016 - 18:33 Odgovori

  “Do dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta so torej upravičeni očetje, katerih otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole in še niso uveljavljali neplačanega očetovskega dopusta (o neplačanem očetovskem dopustu jim še ni bilo odločeno z odločbo). ”

  kdo jim piše te zakone? dodano v oklepaju, oziroma…se prebere popolnoma drugače, kot je mišljeno! ampak, zakoni se berejo po načelu močnejšega. spet so nas malo žejne čez vodo peljali. Ampak sliši se pa super, takole za medije…

 • Lučka 6. Januarja 2016 - 22:26 Odgovori

  še niso uveljavljali neplačanega očetovskega dopusta (o neplačanem očetovskem dopustu jim še ni bilo odločeno z odločbo). ”

  če bi tole napisali nedvoumno, bi bilo ok. torej, samo, da še ni bilo z odločbo odločeno. ker kdor ni imel z odločbo odločeno, ga tudi koristiti ni mogel… res so specialci tisti, ki tole sestavljajo…

 • Katarina 7. Januarja 2016 - 0:17 Odgovori

  Jaz tudi predlagam, da se nam preoblikujejo odlocbe v skladu s spremembo zakona: namesto 75 dni neplacanega dopusta, 50 dni in dodatnih 5 dni placanega.
  Res je, zejne so nas peljali cez vodo. 🙁

 • Ana Grah 7. Januarja 2016 - 7:36 Odgovori

  Koliko dni očetovskega dopusta pa bodo imeli dodeljenega bodoči očetje, ki bodo dobili otroke v letu 2015? Tudi 15 dni + 5 dni po končani porodniški ali 20 dni takoj?

  • Manca Borko Grimšič 8. Januarja 2016 - 8:54 Odgovori

   Pozdravljeni, po trenutnih pojasnilih iz ministrstva boste upravičeni do 15 dni plačanega dopusta do 6. meseca, do preostalih 5 pa po izteku starševskega dopusta. Svetujemo vam, da se obrnete na svoj pristojni CSD. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

 • Nina Kandus 7. Januarja 2016 - 8:36 Odgovori

  Jaz vam pa svetujem, da se s to problematiko obrnete na Varuha človekovih pravic. Jaz sem imela nekaj let nazaj isto eno tako ‘težavo’, ki se je razrešila šele letos na sodišču – meni v prid. Varuh sicer ne more vplivati na zakone, lahko pa jih pokliče in opozori, da nekaj ne štima….

 • Varis 7. Januarja 2016 - 10:05 Odgovori

  Midva pa v Vlogi za očetovski dopust nisva “obkljukala” oz. zaprosila za neplačan očetovski dopust, pa nama je bil v odločbi kar avtomatsko odobren, ker so te odločbe v večjem delu “copy-pastane”. Kako bo v mojem primeru, ko nisva za neplačan dopust niti zaprosila niti ga oče ni koristil?

 • Matej 7. Januarja 2016 - 14:21 Odgovori

  Jaz tudi menim, da smo bili vsi skupaj zavedeni, ker so nam svetovali na csd da če ne označimo na vlogi da bomo koristili neplačan dopust, ga ne bomo imeli pravice koristiti. Po mojem je potrebno da vsi vložimo vloge za pridobitev pravice do dodatnih 5 dni očetovskega dopusta, pa naj imajo delo z nami, saj jih mi plačujemo! Tudi tisti ki bodo vlagali letos nove vloge, bodo morali označiti ali bodo koristili neplačan dopust, saj jim pripada 50 dni, a ni to isto? Ko dobimo odločbe, pa vložimo pritožbo na neenake pravice.

 • Dad of Triplets 7. Januarja 2016 - 14:22 Odgovori

  Totalna bedarija. Kaj drugega od butastega folka, ki sedi v vladnih sedezev tudi ni bilo za pricakovati. Po drugi strani, glede dopusta na splosno, ce nekdo dobi dvojcke, bi po vsej logiki imeti tega dopusta 2x vec. Zakaj? Zato ker je dopust namenjen ocetom, da prezivijo s svojimi otroci cas, da se spoznajo z njimi. Torej, ce oce otroku nameni dnevno recimo 6 ur, ni isto, kot ce ima dvojcka, ker bi po tej logiki imel vsak otrok PRAVICO, da mu oce nameni isti cas, torej 2x 6 ur, recimo temu efektivnega casa. Ali ce hocete, 24/dan pac. Torej, ocetje, ki imajo dvojcke ali celo trojcke, so oskodovani in zadeva je jasna. Tak zakon je treba dati v ustavno presojo, saj je diskriminatoren.

 • Veronika Radjenovic 7. Januarja 2016 - 15:01 Odgovori

  Meni so na CSD-ju rekli (tako kot vecini), da je potrebno na vlogi ze zdaj oznaciti koriscenje neplacanega dopusta, sicer kasneje do tega nisi upravicen. Ali to sploh drzi, ali je mozno vlogo za neplacan dopust oddati naknadno? Namrec, do 2018 bodo vsako leto dodali 5 dni placanega dopusta, in ce ta velja sedaj tudi za starse otrok vse do vkljucno 1. razreda, potem bi morali po tej logiki dodatni dnevi placanega dopusta v prihodnje veljati tudi za starse otrok, rojenih v letu 2016. To pomeni, da bi morala v letu 2018 pravica do 30 dni placanega dopusta veljati tudi za starse otrok, rojenih 2016. Zato je sedaj pomembna informacija, kako naj na vlogi oznacujemo koriscenje dopusta, da ne bodo spet zafrknili na stotine ljudi???

 • Sonce Zlato 7. Januarja 2016 - 20:36 Odgovori

  Kaj pa v primeru, ko nisi oddal niti vloge za plačan dopust in niti za tega plačanega nimaš odločbe…ali se lahko potem sedaj da vloga za 5 dni?! V bistvu na novo…

 • deko dekojecar 24. Januarja 2016 - 15:57 Odgovori

  ma kdo link do obrazcev?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja