Go to Top

Očetovski dopust oz. starševski dopust – obetajo se spremembe!?

Očetovski dopust oz. starševski dopust

Očetovski dopust oz. starševski dopust bosta najverjetneje doživela spremembe. Predlagalo jih je ministrstvo za delo. Kakšne spremembe se obetajo? V našem podjetju imamo med drugim tudi odlične pravne svetovalce. Še posebej so specializirani na področjih delovnega, gospodarskega in obligacijskega prava. V kolikor bi potrebovali pravno svetovanje, se lahko naročite na termin strokovnega svetovanja na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje prek spletnega obrazca!

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite 01/600-1530!

V javni razpravi predlog novele zakona o starševskem varstvu

Ministrstvo za delo je v javno razpravo pred nekaj dnevi dalo v javno razpravo predlog novele zakona o starševskem varstvu. Predlog med drugim predvideva, da bo moral oče očetovski dopust (15 koledarskih dni) izrabiti v prvih treh mesecih po otrokovem rojstvu. Preostalih 15 koledarskih dni pa bi postalo del neprenosljivega starševskega dopusta. Čas za pripombe je do 13. julija 2022.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete tudi popoldanski s.p.!

Očetovski dopust – kako je trenutno?

Nedolgo nazaj smo pisali tudi o pravicah ob rojstvu otroka, kjer so omenili tudi očetovski dopust. Po trenutno veljavnem zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih očetovski dopust traja 30 dni. Od tega je treba 15 koledarskih dni porabiti v prvem letu po rojstvu otroka, preostanek pa kadarkoli do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Ne le očetovski dopust, spremembe tudi glede starševskega dopusta

Spremembe pa se ne nanašajo le na očetovski dopust, ampak tudi na starševski dopust. Ministrstvo želi zakon uskladiti z evropsko direktivo. Po trenutno veljavnem zakonu ima mati 260 dni, oče pa 230 dni starševskega dopusta. Največ 75 dni se lahko prenese in izrabi do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole. Med staršema se lahko po dogovoru tudi deli. Oče lahko na mater prenese 130 dni, mati pa na očeta 100 dni. Po novem predlogu bo lahko tudi oče na mater prenesel le 100 dni. Neprenosljivi del pa se bo lahko porabil najpozneje do otrokovega osmega leta starosti.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Poleg sprememb za očetovski dopust tudi krajši delovnik do osmega leta starosti!

Poleg vseh sprememb, ki se nanašajo na očetovski dopust ter starševski dopust, je predlog tudi ta, da pravica do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva podaljša do otrokovega osmega leta starosti. Po trenutni ureditvi to traja do otrokovega prvega razreda osnovne šole. To bi pomenilo, da bi pravica v povprečju trajala deset mesecev dlje. S krajšim delovnim časom od polnega bosta lahko zaradi starševstva delala oba starša. A skupna izraba pravice ne bo smela presegati 20 ur tedensko. To bi v praksi pomenilo, da na primer lahko oba delata 30 ur na teden ali pa eden 35 in drug 25 ur na teden.

Želim ostati na tekočem in se prijaviti na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja