Go to Top

Katere pogoje mora izpolnjevati nekdo, ki za vaše podjetje izvaja ocenjevanje vrednosti strojev in naprav?

Strokovno in objektivno ocenjevanje vrednosti strojev in naprav obsega pravilno uporabo metod in tehnik ocenjevanja vrednosti. Največkrat se te dejavnosti poslužujejo lastniki podjetij z namenom ugotavljanja vrednosti premoženja zaradi nakupa ali prodaje, v postopku transformacije podjetja v drugo pravno obliko, za ugotavljanje vrednosti stvarnega vložka v osnovna sredstva pri ustanavljanju družbe z omejeno odgovornostjo, v primerih dedovanja ali likvidacije. Opravljanje dejavnosti ocenjevanja vrednosti strojev in naprav zahteva izpolnjevanje pogojev za pooblaščenega ocenjevalca teh vrednosti.

Informativni izračun dohodnine

Za ocenjevanje vrednosti strojev in naprav morate registrirati dejavnost »SKD-74.900«!

Za ocenjevanje vrednosti strojev in naprav morate vsekakor imeti registrirano primerno dejavnost, ki je v tem primeru »Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti« (SKD 74.900). V to dejavnost so vključene različne ocenjevanje vrednosti, razen ocenjevanja nepremičnin in cenitev škode.

Pooblaščeni ocenjevalec je fizična oseba

Ocenjevanje vrednosti strojev in naprav lahko izvaja le pooblaščeni ocenjevalec. Pooblaščeni ocenjevalec je fizična oseba, ki je pridobila dovoljenje. To izda  Slovenski inštitut za revizijo za opravljanje nalog pooblaščenega ocenjevalca vrednosti strojev in opreme.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Za pridobitev dovoljenja, mora pooblaščeni ocenjevalec zaključiti najmanj izobraževalni program druge stopnje visokošolske smeri oziroma imeti vsaj tej stopnji enakovredno izobrazbo. Izkazovati mora tudi najmanj petletne delovne izkušnje s področja ocenjevanja vrednosti, imeti opravljen strokovni izpit pri Slovenskem inštitutu za revizijo.

Pooblaščeni ocenjevalec ne sme imeti nikoli odvzeto dovoljenje za opravljanje nalog pooblaščenega ocenjevalca. Prav tako ne sme biti pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper premoženje oziroma gospodarstvo in kazen in še ni bila izbrisana iz kazenske evidence. Fizična oseba, ki hoče biti pooblaščeni ocenjevalec, mora aktivno obvladati slovenski jezik.

Pravni nasvet

Na naši VEM točki imate, poleg ostalih storitev, tudi davčna in pravna svetovanja

V kolikor ste se znašli v situaciji, ko potrebujete strokovni nasvet iz pravnega področja – bodisi pri transformaciji podjetja, nakupa ali prodaje podjetja oz. likvidacije podjetja, se lahko obrnete na nas. Za pridobitev ponudbe nam pišite na data@data.si skupaj s podrobnejšim opisom!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja