Go to Top

Obvezna božičnica – bo že letos ali (še) ne?

Obvezna božičnica ideja ministra za delo

Obvezna božičnica je predlog oz. ideja ministra za delo. Je obvezna božičnica mogoča že v letošnjem letu? Bo ideja imela dovolj politične podpore? Kaj o obvezni božičnici menijo delodajalci?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Med predlogi oz. idejami sprememb delovne zakonodaje tudi obvezna božičnica

V začetku septembra je minister za delo predstavil nekatere predloge za spremembe delovne zakonodaje. Med njimi je največ zanimanja (in tudi nasprotovanja) požela obvezna božičnica. Če bi bil predlog sprejet, bi se zaposlenim že to zimo izplačalo božičnico v višini minimalne plače, ki za leto 2022 znaša 1074,43 evra.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Bo imela obvezna božičnica dovolj politične podpore?

A vse kaže, da obvezna božičnica oz. hitra uvedba te, (zaenkrat) ne bo imela dovolj politične podpore. V največji parlamentarni stranki namreč menijo, da je ideja sicer dobra, a trenutno neizvedljiva. Gospodarske razmere v tem trenutku po njihovem mnenju niso primerne za uvajanje novih obveznosti za delodajalce. Obvezna božičnica bi v poštev prišla takrat, ko bo Slovenija imela prestrukturirano gospodarstvo z visoko dodano vrednostjo. To pa najverjetneje pomeni, da obvezna božičnica letos (še) ne pride v poštev.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Obvezna božičnica brez podpore pri delodajalcih, sindikati jo podpirajo

Obvezna božičnica nima podpore niti pri delodajalskih organizacijah. Poudarjajo namreč, da ima veliko podjetij težave zaradi energetske krize. Poleg tega so mnenja, da lahko neobvezna božičnica služi kot orodje za motiviranje zaposlenih. Zato si želijo, da božičnica še naprej ostane prostovoljna. Obvezno božičnico oz. idejo o njej pa podpirajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Božičnica je plačilo za poslovno uspešnost

Ali oz. kdaj bo obvezna božičnica dejansko uzakonjena, bo pokazal čas. V ZDR-1 je določeno, da je plača sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Trenutno torej velja, da božičnica (nagrada za poslovno uspešnost oz. 13. plača) ni zakonsko obvezen prejemek. Se pa veliko podjetij (sploh če podjetje uspešno posluje) odloči za izplačilo božičnice. Trenutno je božičnica razbremenjena dohodnine, prispevke pa je pri božičnici treba plačati. Glede morebitnih vprašanj glede izplačil božičnic, se lahko obrnete tudi na naše pravne svetovalce, ki vam lahko svetujejo v okviru plačljivega pravnega svetovanja. Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja