Go to Top

Obrestne mere ECB – bodo te narekovale “poceni kredite” še vnaprej?

Obrestne mere ECB – bodo te narekovale "poceni kredite" še vnaprej? - Data d.o.o.

Obrestne mere ECB najverjetneje pomenijo še vedno »poceni« kredite za vsaj pol leta!

Obrestne mere Evropske Centralne banke (ECB) bodo ostale »relativno nizke« še v nadaljnjem, a letos obljubljajo tudi zvišanja! Navkljub manj direktnemu vplivu na potrošnike, ti lahko še v nadaljnjem pričakujejo ugodnejšo izposojanje v obliki »poceni« kreditov, hipotekarnih kreditov in celo podjetniških obveznic. A kaj bo potem z inflacijo? Mimogrede, postopek registracije podjetja pri nas na Dati je hiter, enostaven in brezplačen! Bi radi odprli s.p. ali registrirali d.o.o.? Nič lažjega - storite to pri nas! Lahko nas pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

ECB cilja na 2% inflacijo, a ta je bila samo prva dva meseca v tem letu krepko nad 5%

Rastoča inflacija in povišana inflacijska pričakovanja napovedujejo manjšo gospodarsko rast in višje cene, med drugim tudi na bencinskih črpalkah. Goldman Sachs za drugo četrtletje napoveduje celo 8-% inflacijo za države EU. Med tem je ECB bolj konservativna in napoveduje za letos 5.1% inflacijo.

Preberite tudi - Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Celih 8 % inflacije letos v EU – je napoved Goldman Sachs!

A ECB je trenutno v nezavidljivi situaciji, saj v primeru poskusa hitrega zaostrovanja monetarne politike z dvigovanjem obrestne mere, ta ne more pomiriti energetskih trgov. Zvišanje obrestne mere ECB bi najverjetneje pripeljalo do dodatnega zmanjšanja gospodarskih napovedi. Še več – nenadno povečanje obrestnih mer bi evropska gospodarstva lahko pripeljala v stagflacijo –  s sočasno rastjo cen in padanjem gospodarske aktivnosti ali celo recesijo.

Želite registrirati s.p.?

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Obrestne mere bo ECB zviševala postopoma, najverjetneje v drugi polovici leta!

Po poročanjih je ECB naznanila opuščanje programa odkupovanja obveznic v maju, ter najverjetneje njeno zaustavitev v tretjem četrtletju. Obrestne mere se bodo po tej napovedi sicer zvišale – a postopoma, najverjetneje nekaj časa po tem koncu odkupovanja obveznic.

 Prijavite se na brezplačni webinar Zasluži s svojim hobijem ali idejo!

Ekonomisti svarijo in navkljub želji po gospodarski rasti predlagajo centralni banki višje obrestne mere

Ekonomisti, ki prihajajo predvsem iz Nemčije, svarijo pred rastočo inflacijo in permanentno nizke obrestne mere v evro-območju. Ti se predvsem nanašajo na izkušnje iz Nemčije v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko se je ta soočala s podobno situacijo. Takrat se je Nemčija srečevala z visoko inflacijo in šokom visokih cen nafte. Takratna nemška Centralna banka (Bundesbank) je navkljub nepriljubljenosti ukrepov, vztrajala pri povišanju obrestne mere. A efekt je bil dolgoročno efektiven – nemško gospodarstvo je bilo med prvimi, ki je okrevalo v situaciji, tudi napram ostalim, zelo razvitim ekonomijam.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Obrestne mere in starajoče prebivalstvo v EU

Upoštevati je potrebno še drug vidik nastale situacije. To je starajoča demografska slika v državah članicah EU. Starajoča populacija je bolj občutljiva na obrestne mere pri bankah. Upokojencem se prihranki najbolj zmanjšajo kadar vladajo nizke obrestne mere na bankah – posebej ko jim prihodke hkrati odžira visoka inflacija.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja