Go to Top

Obrazne maske za učence država ne bo financirala!

Obrazne maske za učence niso zagotovljene v petem protikoronskemu paketu zakonov. Na sestanku skupine za covid-19 so sicer  govorili o tem, da otrokom med poukom v matični učilnici ne bo več potrebno nositi mask. To naj bi veljalo za osnovne in za srednje šole. A rešitev morajo zapisati tudi v odlok – to bi lahko storili že to soboto. Kljub temu pa to ne pomeni, da otroci mask ne bodo več potrebovali. Obrazne maske bodo še vedno morali nositi v skupnih prostorih kot so npr. hodniki in sanitarije. Bo država pomagala pri zagotavljanju primerne zaščitne opreme tudi za učence, dijake in študente?

Informativni izračun plače

Pri podjetju DATA d.o.o. smo se v času korona krize odločili za nudenje brezplačnega webinarja, kjer naši izkušeni pravniki predstavijo protikoronsko zakonodajo. Zakonodaja se je namreč tekom letošnjega leta spreminjala, kar je pri delodajalcih povzročilo marsikatero zmedo.  Kot delodajalec morate izpolnjevati obveznosti, ki jih narekujejo zakoni, pravilniki in pogodbe. S s pomočjo našega webinarja lahko te zahteve umestite v nov »protikoronski« pravni okvir! Obiščite spletno stran webinarja in se prijavite na razpoložljiv termin! Za bolj podrobna delovnopravna vprašanja pa nam pišite na data@data.si za ponudbo za svetovanje!

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Obrazne maske za šolarje in dijake – financiranje umaknjeno

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) trdi, da je bilo financiranje zaščitnih mask že dogovorjeno za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa – od vrtcev do univerz. Dogovor naj bi bil sklenjen med socialnimi partnerji. Razlog za to naj bi bilo strinjanje med partnerji, da strošek nakupa zaščitnih mask za ekonomsko šibkejše družine predstavlja obremenjujoč izdatek. A vlada je omenjeno financiranje v zadnjem protikoronskem paketu črtala.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Obrazne maske bo vlada brezplačno sicer delila – a ne po šolah…

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Nov protikoronski paket sicer predvideva, da se bodo obrazne maske brezplačno delile. Brezplačno naj bi razdelili pet milijonov mask iz blagovnih rezerv.   A te naj bi bile namenjene omejitvi širjenja virusa po podjetjih.

Pravni nasvet

Brezplačne obrazne maske niso edini kamen spotike za SVIZ

SVIZ zahteva tudi dodatne začasne zaposlitve in razbremenitev zaposlenih v šolah in vrtcih. Dodatno začasno zaposlovanje bi bilo namenjeno nadomestitvi odsotnosti zaposlenih, ki bodo v prihajajočih mesecih iz delovnega mesta odsotni zaradi bolniških in odrejenih karanten.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja