Go to Top

Oblike d.o.o. – postopek registracije eno ali večosebne družbe

Oblike d.o.o. se razlikujejo med seboj predvsem po številu družbenikov, ki ustanovijo družbo z omejeno odgovornostjo. Na DATA točki lahko družbenik ali več njih registrira enoosebni d.o.o. (en družbenik) ali večosebno družbo (dva ali več družbenikov). Kako pa ta proces poteka?

Vas zanima ustanovitev podjetja in potrebujete pomoč pri registraciji? V podjetju Data imamo s tem procesom že več kot 32 let izkušenj. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Oblike d.o.o. – družbeniki morajo odgovoriti na glavna vprašanja

Priprava na registracijo d.o.o. vključuje odgovore na sledeča vprašanja:

  • s kolikšnim deležem bo posamezen družbenik vstopil v družbo?
  • kdo bo in koliko zastopnikov bo imela družba?
  • kakšno bo ime firme?
  • kje bo sedež družbe?
  • katere bodo dejavnosti d.o.o. in katera bo glavna dejavnost?
  • na kakšen način bo družba vodila poslovne knjige?
  • koliko prihodkov pričakuje prvo leto poslovanja?

Ko podjetniki odgovorijo na vsa ta vprašanja lahko nadaljujejo na naslednji korak.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Oblike d.o.o. in registracija enosebne družbe

Tudi, če se družbenik odloči za obliko družbe, kjer bo hkrati družbenik in zastopnik podjetja, mora načrtovati postopek ustanovitve d.o.o. in si odgovoriti na zgoraj omenjena vprašanja. Pogosto predstavlja ime firme najtrši oreh pri pripravi na podjetniško pot. Družbenik izbiro imena firme lahko preveri v registru podjetij AJPES.

Če družbenik, ki bo hkrati tudi zastopnik v družbi, ki jo bo registriral, ni zaposlen v drugem podjetju in torej zavarovan iz naslova zaposlitve, se bo moral v zavarovanje prijaviti na svojem d.o.o. po ustanovitvi družbe. Če pa je zaposlen in bo registriral enoosebno družbo, kjer bo hkrati družbenik in zastopnik, se mu ne bo potrebno zaposliti v podjetju in plačevati prispevke za socialno zavarovanje. Tudi v primeru, ko v d.o.o. ni nihče zaposlen, družba lahko posluje.

Vse kar morate vedeti o normiranem s.p.-ju pred registracijo!

Oblike d.o.o. in registracija večosebne družbe

Registracije večosebne družbe zahteva nekaj več priprav na postopek registracije. Družbeniki se morajo uskladiti glede deležev, ki jih bodo vložili v družbo. Najmanjši delež po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) je lahko 50 evrov. V primeru registracije družbe na DATA točki se pri postopku registracije pripravi standardizirana družbena pogodba. Ta ne vključuje posebnih členov v družbeni pogodbi, ki bi podrobneje določali razmerja med družbeniki. Posebne člene v družbeno pogodbo lahko dodaja notar, ki pripravi družbeno pogodbo v notarski obliki.

Do katere višine so neobdavčene jubilejne nagrade?

Oblike d.o.o.-postopek registracije na DATA točki je v obeh primerih enak

Na postopek registracije mora družbenik ali več njih prinesti osebni dokument in po potrebi še overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Za ustanovitev d.o.o. na DATA točki je potreben kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Kapital mora biti v denarju. Na postopek mora druženik oziroma družbeniki priti osebno. Prav tako mora osebno na postopek priti zastopnik družbe, če to ni nihče od družbenikov.

Podjetniki! Ste v procesu odprtja s.p. ali d.o.o.? Obrnite se na podjetje Data! Pišite nam na data@data.si in se naročite na plačljivo podjetniško svetovanje ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja