Go to Top

Oblike d.o.o. – postopek registracije eno ali večosebne družbe

Oblike d.o.o. se razlikujejo med seboj predvsem po številu družbenikov, ki ustanovijo družbo z omejeno odgovornostjo. Na DATA točki lahko družbenik ali več njih registrira enoosebni d.o.o. (en družbenik) ali večosebno družbo (dva ali več družbenikov). Kako pa ta proces poteka?

Vas zanima ustanovitev podjetja in potrebujete pomoč pri registraciji? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Oblike d.o.o. – družbeniki morajo odgovoriti na glavna vprašanja

Priprava na registracijo d.o.o. vključuje odgovore na sledeča vprašanja:

  • s kolikšnim deležem bo posamezen družbenik vstopil v družbo?
  • kdo bo in koliko zastopnikov bo imela družba?
  • kakšno bo ime firme?
  • kje bo poslovni naslov in sedež firme?
  • katere bodo dejavnosti d.o.o. in katera bo glavna dejavnost?
  • na kakšen način bo družba vodila poslovne knjige?
  • koliko prihodkov pričakuje prvo leto poslovanja?

Izračunajte si plačo

Odprite d.o.o. na DATI

Oblike d.o.o. in registracija enosebne družbe

Tudi, če se družbenik odloči za obliko družbe, kjer bo hkrati družbenik in zastopnik podjetja, mora načrtovati postopek ustanovitve d.o.o. in si odgovoriti na zgoraj omenjena vprašanja.

Če družbenik, ki bo hkrati tudi zastopnik v družbi, ki jo bo registriral, ni zaposlen v drugem podjetju in torej zavarovan iz naslova zaposlitve, se bo moral v zavarovanje prijaviti na svojem d.o.o. po ustanovitvi družbe. Če pa je zaposlen in bo registriral enoosebno družbo, kjer bo hkrati družbenik in zastopnik, se mu ne bo potrebno zaposliti v podjetju in plačevati prispevke za socialno zavarovanje. Tudi v primeru, ko v d.o.o. ni nihče zaposlen, družba lahko posluje.

Razlike med s.p. in d.o.o.

Oblike d.o.o. in registracija večosebne družbe

Registracije večosebne družbe zahteva nekaj več priprav na postopek registracije. Družbeniki se morajo uskladiti glede deležev, ki jih bodo vložili v družbo. Najmanjši delež po Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) je lahko 50 evrov. V primeru registracije družbe na DATA točki se pri postopku registracije pripravi standardizirana družbena pogodba.

Izberite dobrega računovodjo

Oblike d.o.o. – postopek registracije na DATA točki je v obeh primerih enak

Na postopek registracije mora družbenik ali več njih prinesti osebni dokument in po potrebi še overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Za ustanovitev d.o.o. na DATA točki je potreben kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Kapital mora biti v denarju. Na postopek mora družbenik oziroma družbeniki priti osebno. Prav tako mora osebno na postopek priti zastopnik družbe, če to ni nihče od družbenikov.

Podjetniki! Ste v procesu odprtja s.p. ali d.o.o.? Pokličite na 01/600-1530 in usmerili vas bomo, kako naprej.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja