Go to Top

Obdavčitev dela je v Sloveniji med najvišjimi!

Obdavčitev dela – Slovenija na šestem mestu med državami OECD

Obdavčitev dela je v Sloveniji visoka. Slovenija se med državami OECD uvršča na šesto mesto. Koliko bruto plače domov odnese slovenski zaposleni?

Ustanovitev podjetja na DATI je hitra in enostavna!

Obdavčitev dela –  slovenske plače med bolj obremenjenimi v OECD

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vsako leto izračunava t.i. davčni primež. Gre za del, ki ga imajo v povprečni bruto plači prispevki delodajalca in zaposlenega ter dohodnina. Izračuni so pokazali, da je Slovenija na šestem mestu med državami OECD – se pravi, da ima šesti najvišji davčni primež držav OECD.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Obdavčitev dela oz. obremenitev dela 43,6-odstotna

V lanskem letu je bila obdavčitev dela oz. obremenitev v Sloveniji 43,6-odstotna. Gre pa za izračun za samsko zaposleno osebo. Davčni primež je bil v povprečju v državah OECD 34,6-odstoten, v EU (v 22 državah, ki so tudi članice OECD) pa 41,3-odstoten. Višji davčni primež od Slovenije (od članic OECD) imajo Italija, Francija, Avstrija, Nemčija in Belgija. Da je obdavčitev dela v Sloveniji previsoka, meni tudi OECD. Med njihovimi priporočili Sloveniji je namreč tudi to, da se zmanjša obdavčitev dela. Bo to vključeno v novo davčno reformo?

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2022?

Slovenci dobimo manj kot je povprečje OECD!

Slovenski zaposleni s povprečno plačo brez otrok domov odnese 65,5 odstotka svoje bruto plače. Povprečje v OECD je 75,4 odstotka. Za primerjavo povprečni Avstrijec dobi izplačane 66,8 % bruto plače, povprečni Nemec 62,3 % bruto plače, povprečni Italijan pa 70,4 % bruto plače.

»Popoldanca« oz. popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Obdavčitev dela – kaj v Sloveniji prispeva največji delež k davčnemu primežu?

V Sloveniji največji delež k davčnemu primežu prispevajo prispevki za socialno varnost. V stroških dela namreč zajemajo prispevki delojemalca 19 %, prispevki delodajalca 13,9 % in dohodnina 10,7 %. Na primer Švedska in Danska davčnih obremenitev iz naslova socialnih prispevkov sploh nimata, a je na drugi strani višja obdavčitev dela z dohodnino.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja