Go to Top

Novela zakona o tujcih pričela veljati z 27. aprilom!

Novela zakona o tujcih prinaša določene spremembe zakonu, ki opredeljuje vse pomembne aspekte življenja in seljenja tujcev v Slovenijo. V zakonu so opisani vsi postopku po katerih tujci lahko dobijo dovoljenje za prebivanje, zakon pa določa tudi vizumsko politiko Slovenije ter pravice in dolžnosti tujcev med življenjem v Sloveniji. Kakšne spremembe pa je prinesla novela zakona o tujcih, ki je prišla v veljavo z 27. aprilom?

Potrebujete pomoč pri navigiranju slovenske zakonodaje. Naši pravni svetovalci vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. Naročite se na posvetovanje preko telefonske števile 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Novela zakona o tujcih – kaj se je spremenilo?

Novela zakona o tujcih bo po besedah ministra Boštjana Poklukarja olajšala menjavo delodajalca, povečana vloga zavoda za zaposlovanje pa bo pospešila obravnavanje prošenj za izdajo enotnega dovoljenja za delo na področju zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja. S temi spremembami želijo na ministrstvu razbremeniti upravne enote, vendar pa naj bi ta proces razbremenjevanja nadaljevali tudi v okviru redne novele zakona o tujcih, ki je predvidena za drugo polovico leta.

Novela zakona u tujcih pa prinaša tudi sprememba glede preverjanja znanja slovenskega jezika. To bo predvsem prišlo v poštev v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno bivanje na podlagi združitve družine in v postopkih pridobitve dovoljenja za stalno bivanje. Vse polnoletne osebe, ki bodo želele podaljšati dovoljenje za začasno bivanje na podlagi združitve družine, bodo morale dokazati znanje slovenščine na vstopni ravni (A1). Tisti, ki pa bodo želeli dobiti dovoljenje za stalno prebivanje, pa bodo morali dokazati znanje slovenščine na osnovni ravno (A2).

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

pravno svetovanje

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Katere druge spremembe še prinaša novela zakona o tujcih?

Novela odpravlja tudi določene administrativne težave. Zakon omogoča vročanje dovoljenj za začasno in stalno bivanje po pošti in hrambo prstnih odtisov. Pri menjavi delodajalca, novela zakona ukinja potrebo po pisni odobritvi upravne enote, odpravljeno pa je tudi obvezno preverjanje izpolnjevanja pogoja o zadostnih sredstvih za preživljanje, ko oseba ni v postopku pridobivanja dovoljenja za začasno ali stalno bivanje.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Novela zakona o tujcih – kdaj pridejo spremembe v veljavo?

Do 27. oktobra 2023 pogojev znanja slovenščine tujcem še ne bo treba izpolnjevati. Od 28. oktobra do 1. novembra 2024 bo v postopku podaljšanje dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine (v primeru, da sta oba člana družine tujca) potrebno predložiti potrdilo o udeležbi v programu učenja slovenskega jezika in spoznavanja slovenskega družbe na vstopni ravni. Oba tečaja bosta na voljo brezplačno. Od 1. novembra 2024 pa bo v postopku podaljšanja dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine predložiti tudi dokazilo o uspešno opravljenem preizkusu znanja slovenščine.

V podjetju Data nudimo širok razpon storitev za tujce. V primeru, da potrebujete pomoč, nas kontaktirajte prek telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja