Go to Top

Nižji davki – so ti “zdravilo” za trenutno gospodarsko krizo?!

Nižji davki so v Združenem kraljestvu del strategije za rešitev krize – a pri nas najverjetneje ne!

Nižji davki so na prvi pogled lahko všečen in populističen način gledanja na reševanje trenutne ekonomske krize in gospodarskih problemov, vendar takšno idejo podpirajo tudi nekateri uveljavljeni ekonomisti. Teh vidikov sicer ni zaslediti v zadnjem predlogu davčne reforme v Sloveniji, vendar v samem konceptu naj bi nižanje davkov (na določene načine) v času krize lahko pomenilo dvigovanje gospodarske aktivnosti. Kako? Kako se pri tem lahko tudi zaplete?!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530

Nižji davki v času ekonomske krize ali recesije

Kakšni so učinki nižjih davkov? Efekti, ki ga imajo nižji davki na gospodarstvo, so s strani ekonomistov največkrat opisani kot zvišana potrošnja s strani gospodinjstev, višja ekonomska poraba in posledično gospodarska rast ter (najverjetneje) večja zadolženost države. Slednja je edini dejavnik, ki naj bi vplival na gospodarsko rast negativno.

Informativni izračun plače

Niso si vsi nižji davki med seboj enakovredni

Nižji davki si po gledanju ekonomistov niso vsi enaki. Razlikovali naj bi se glede na način, kako so financirani. V kolikor so nižji davki znižani na račun nižje potrošnje, ima to lahko negativen vpliv. To je običajno namreč na račun socialnih programov za revnejše. Revnejši imajo večjo nagnjenost k potrošnji svojih prihodkov in z zmanjšanjem socialnih programov se potrošnja posledično zmanjša.

Alternativno je lahko nižanje davkov financirano z zadolževanjem države. Za čas recesije naj bi takšno zadolževanje bilo financirano s strani tistih deležnikov v gospodarstvu, ki naj bi imeli v vsakem primeru željo, da varčujejo. Tako bi država le aktivirala njihov potencial in dvignila agregirano potrošnjo prebivalstva. A ne vedno. V kolikor država to izvede v času, ko ne gre za gospodarsko krizo, ampak v času gospodarskega razcveta, je efekt prav obraten, predvsem zaradi trenutnega izrinjanja drugih investicij.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

davčno svetovanje

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Nižji davki – vendar kdaj?

Nižji davki, ki so nižji na račun večje produktivnosti, so tisti nižji davki, ki so v gospodarstvu najbolj zaželeni. Razlaga teh je navadno prikazana na primeru, ko vpeljava določene nove tehnologije pripelje do zvišane produktivnosti v gospodarstvu, višjih prihodkov in posledično večjega davčnega izkupička. A takšno znižanje obdavčitve je izjemno težko načrtovati in časovno implementirati. Spomnimo se, da je nižanje davkov implementirano z izglasovanjem in uveljavitvijo zakona, kar vsaj v tej državi načeloma traja – če se sploh lahko zgodi!

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Navkljub temu so nižji davki v Združenem kraljestvu naleteli na buren, negativen odziv – z dodatno energetsko računico!

Navkljub temu, da se je vlada v Združenem kraljestvu zavezala in vpeljala nižje davke, je vrednost britanskega funta po oznanitvi strmo padla. Samo na dan po razglasitvi predloga je valuta stagnirala za več kot 3 %. Skrb investitorjev naj bi bilo mišljenje, da bo povečana zadolženost Združenega kraljestva poslabšala situacijo in zvišala vsakodnevne življenjske stroške. Vlada je tudi bila deležna kritike, saj naj bi nižji davki, kakor so jih načrtovali, ponovno koristili le najbogatejšim, in to na račun revnejših.

To lahko skrbi britansko vlado, saj nižji funt v trenutnih časih pomeni tudi dražje uvožene energente, ravno v času, ko se cena teh neprestano viša. To lahko predstavlja tudi dodaten šok na gospodarstvo, ki si ga Britanci najverjetneje trenutno ne morajo več privoščiti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja