Go to Top

Bruto domači proizvod v drugem četrtletju višji za 8,2 %!

Bruto domači proizvod višji za 8,2% v drugem četrtletju glede na isto obdobje lani!

Bruto domači proizvod se vztrajno viša že zadnjih pet četrtletij – to je poleg visoke zaposlenosti izredno optimističen podatek. Navkljub zvišanju bruto domačega proizvoda za 8,2 % so desezonirani podatki še nekoliko boljši, saj ti beležijo zvišanje za 8,3 %. V primerjavi s prvim četrtletjem je zvišanje 0,9-odstotno.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI!

Bruto domači proizvod višji po panogah

Bruto domači proizvod  se je v drugem četrtletju najbolj zvišal v finančnih in zavarovalniških dejavnostih – za 23,8 %. V sektorju trgovine, popravilih vozil, prometu, skladiščenju in gostinstvu se je povečal za 20,8 %.  Druge storitvene dejavnosti so pripomogle 24,4 % k odstotku rasti, ki jo beleži bruto domači proizvod. Najmanj se je bruto domači proizvod povečal zaradi poslovanja z nepremičninami. Ta delež rasti bruto domačega proizvoda je ošibel na 0,3 %, kar nakazuje na dodatno umirjanje nepremičninskega sektorja.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Bruto domači proizvod se je najbolj povečal zaradi domače potrošnje

Domača potrošnja je bila glavni vzrok, zakaj se je bruto domači proizvod povišal. Domača potrošnja je porasla za 10,6 %. Dodana vrednost je v primerjavi z istim obdobjem v lanskem letu višja za 8,7 %.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Višji bruto domači proizvod tudi na račun večjega izvoza

Izvoz se je v preteklem četrtletju povečal bolj kot uvoz. Tako je izvoz beležil 8,7 % rast, uvoz pa 8,5 %. Na to dinamiko je najbolj vplivala izmenjava storitev, med tem ko je pri menjavi blaga bolj izstopalo povečanje uvoza. Zunanjetrgovinski presežek je torej prispeval 0,6 odstotnih točk k rasti bruto domačega proizvoda, so še pokazali podatki Statističnega urada Republike Slovenije (Surs).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja